Ο Φιγιόν όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απέφυγε κάθε αμυντική στάση. Έδωσε εξηγήσεις για τα πεπραγμένα των μελών της οικογένειάς του ζητώντας ωστόσο και «συγγνώμη» από τον γαλλικό λαό γιατί δεν διέγνωσε έγκαιρα «πως οι καιροί αλλάζουν και πως πλέον ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό».
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, ήταν πως η γυναίκα του και άλλα μέλη της οικογένειάς του ωφελήθηκαν παράτυπα, λαμβάνοντας χρήματα του γαλλικού κράτους μέσω αργομισθίας, καθότι δηλωμένοι ως συνεργάτες του ίδιου στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Παραδοχή με «mea culpa»
Στη συνέντευξη τύπου ο Φρανσουά Φιγιόν, εμφανώς συγκρατημένος στο ύφος, αλλά αποφεύγοντας την υπερβολικά αμυντική στάση, δήλωσε πως «ο μισθός που έλαβε η γυναίκα μου ήταν απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς ότι έκανε ήταν απολύτως απαραίτητο για εμένα (εννοώντας τη δράση του ως βουλευτής)».
Παραδέχθηκε επίσης, ότι «οι πρακτικές που ήταν αποδεκτές στο παρελθόν, πλέον δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Γάλλους», εννοώντας πως δεν παρανόμησε, αλλά πως ακολούθησε μια πρακτική που πλέον αποδοκιμάζεται.
Αντίδραση με καθυστέρηση
Η αντίδρασή του αυτή ήρθε με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, κάτι που γλαφυρά παραδέχθηκε και ο ίδιος ο προεδρικός υποψήφιος μετά από ερώτηση δημοσιογράφου. Χρειάστηκε χρόνος για να αντιδράσω το παραδέχομαι είπε ο Φιγιόν συμπληρώνοντας πως «δέχθηκα πλήγμα στο στομάχι, το χτύπημα με αποσταθεροποίησε».
Παράλληλα με τη συγγνώμη προς τους Γάλλους πολίτες, ο παραδοσιακός εκφραστής της καθολικής δεξιάς στη Γαλλία, παρουσίασε τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν μέλη της οικογένειάς του, καθώς και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.
Σαφέστατο πλήγμα
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Στην πραγματικότητα, ο Φρανσουά Φιγιόν αποσταθεροποιήθηκε σημαντικά και δημοσκοπικά δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, καθώς ενώ φάνταζε ως ο μοναδικός διεκδικητής απέναντι στη Μάριε Λε Πεν, πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να μην περνά στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Το πλήγμα αυτό βέβαια, προσπάθησε να το μετριάσει, παρουσιάζοντας εκ νέου τον εαυτό του ως τον μοναδικό υποψήφιο που μπορεί να σώσει την παρτίδα για τη Γαλλία, ώστε να αποφύγουν οι ψηφοφόροι το δίλημμα από τη μια να έχουν την ακροδεξιά Λε Πεν και «μια οικογένεια που κανείς δεν αγγίζει» και από την άλλη τα «ευχολόγια» του Μανουέλ Μακρόν.
Η ρελάνς
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν και κατά πόσο συμφωνεί με συγκεκριμένη δήλωση της συζύγου του επί του θέματος, ο Φρανσουά Φιγιόν εντόπισε την ευκαιρία να κάνει επικοινωνιακή ρελάνς, εκθειάζοντας δημοσίως τις δυνατότητες και τις γνώσεις της σπουδαγμένης συζύγου του, καταλήγοντας πως δεν χρειάζεται να την ερμηνεύει εκείνος μιας και ξέρει τι λέει.
Ξεκάθαρη στόχευση
Ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα της συνέντευξης ήταν ότι ο Φιγιόν προσήλθε σε αυτή με ακόμα ένα ξεκάθαρο στόχο: να ξαναμιλήσει στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς που τον επέλεξαν για υποψήφιο Πρόεδρο της Γαλλίας.
Δεν ήταν ούτε μία, ούτε δύο οι φορές που, ο εξηντατριάχρονος υποψήφιος απευθύνθηκε προς τους ψηφοφόρους που τον επέλεξαν ζητώντας τους ξεχωριστά συγγνώμη και υπενθυμίζοντάς τους πως εξακολουθεί να είναι ο υποψήφιος εκείνος με το καλύτερο πρόγραμμα για τη Γαλλία και τους ίδιους.
Σαφείς αιχμές
Κλείνοντας, ο έμπειρος Γάλλος πολιτικός, διερωτήθηκε δημοσίως για ποιο λόγο το ρεπορτάζ βγήκε λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές και όχι μήνες ή χρόνια νωρίτερα, αφήνοντας ξεκάθαρους υπαινιγμούς για προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής του προεκλογικής πορείας από «όσους ενοχλούνται».
Ο Φιγιόν υπήρξε μάλιστα σαφής στην προτροπή του προς τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς αντιπάλους. «Να ξαναγυρίσει η δημόσια συζήτηση στην αντιπαράθεση επί των προγραμματικών θέσεων και της πολιτικής», επαναλαμβάνοντας το επιχείρημά του πως διαθέτει το πλέον σωστό πρόγραμμα για τη Γαλλία και τους πολίτες της.