Η μεγάλη επιτυχία των Σκοτσέζων Πρασίνων (Scottish Greens) στις εκλογές της 6ης Μαΐου για το τοπικό κοινοβούλιο, όπου συγκέντρωσαν 8 έδρες και στηρίζουν το αυτονομιστικό εγχείρημα της πρωθυπουργού και αρχηγού του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον, συνοδεύτηκε από απρόσμενα κέρδη του αδελφού κόμματος των Πρασίνων Αγγλίας και Ουαλίας, στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές της ίδιας ημέρας στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Να σημειωθεί ότι οι -υπέρμαχοι της σκοτσέζικης ανεξαρτησίας- Πράσινοι της Σκοτίας έχουν πλέον μόνο ιδεολογικοπολιτική αλλά όχι οργανωτική σχέση με τους Πράσινους Αγγλίας-Ουαλίας και τους Πράσινους της Β. Ιρλανδίας. Ωστόσο, οι επιδόσεις τους αντιμετωπίζονται αθροιστικά, αφού οι απόψεις τους συμπίπτουν σχεδόν στα πάντα.
Αισιοδοξία
«Από το μεγαλύτερο μικρό κόμμα μετατρεπόμαστε πλέον σε ένα από τα μεγάλα κόμματα», δήλωσε με ικανοποίηση ο συναρχηγός των Πρασίνων (Αγγλίας-Ουαλίας) Τζόναθαν Μπάρτλεϊ, παίρνοντας αφορμή από την εντυπωσιακή άνοδο του κόμματός του σε σειρά βρετανικών δήμων, όπως το Μπρίστολ. Εκεί οι Πράσινοι δεν διπλασίασαν απλώς τις έδρες τους σε 24, αλλά ισοψήφισαν στην πρώτη θέση με τους Εργατικούς, στερώντας από τον Εργατικό δήμαρχο Μάρβιν Ρις την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Οι Συντηρητικοί καθηλώθηκαν στις 14 έδρες, ενώ στο Μπρίστολ εξελέγη με τους Πράσινους και η 18χρονη οικολόγος ακτιβίστρια Λίλι Φιτζγκίμπον, alter ego της Σουηδέζας Γκρέτα Τούνμπεργκ και ψυχή των τοπικών σχολικών διαδηλώσεων τις Παρασκευές για το κλίμα.
Ο Μπάρτλεϊ αισιοδοξεί πως η άνοδος των Πρασίνων βρίσκεται μόνο στην αρχή. Το κόμμα, υποστηρίζει, δεν υποδέχεται μόνο αριστερούς Εργατικούς ψηφοφόρους, απηυδισμένους από τον «αυταρχικό μπλερισμό» του Κέιρ Στάρμερ, αλλά και πολλούς σκεπτόμενους Συντηρητικούς με περιβαλλοντικές αγωνίες, όπως ο διάσημος φυσιοδίφης και τηλεπαρουσιαστής, σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Η άλλη συμπρόεδρος των Πρασίνων, Σίαν Μπέρι, τερμάτισε τρίτη στις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου πίσω από τον Εργατικό δήμαρχο Σαντίκ Καν και τον Συντηρητικό αντίπαλό του
Σον Μπέιλι. Η πράσινη πολιτικός πήρε 7,8% και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, αλλά στις παράλληλες εκλογές για τη Συνέλευση του Λονδίνου οι Πράσινοι εξασφάλισαν το 12% των εδρών. Ανάλογες επιτυχίες σημείωσε το κόμμα στο «εργατικό» Σέφιλντ και στο «συντηρητικό» Σάφολκ, γεννώντας ελπίδες ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές οι Πράσινοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερα από τη μία και μοναδική έδρα που κατέχουν σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων και τις δύο στη Βουλή των Λόρδων. Ολα αυτά ελέω πλειοψηφικού συστήματος, το οποίο φυσικά θέλουν να αλλάξει σε αναλογικό.
Εν όψει των λαμπρών προοπτικών που ανοίγονται, οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τη μονοθεματική συμμαχία με τους Φιλελεύθερους υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανάκληση του Brexit, θεωρώντας πλέον ότι η απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι οριστική. «Είμαστε πολύ διαφορετικό κόμμα από τους Φιλελεύθερους», τόνισε ο Μπάρτλεϊ και αυτό πράγματι ισχύει. Οι Πράσινοι όλων των βρετανικών περιφερειών, τόσο οι Σκοτσέζοι όσο και οι Αγγλο-Ουαλοί (σ.σ.: ειρήσθω εν παρόδω, τον Φεβρουάριο οι τελευταίοι τάχθηκαν επίσης υπέρ ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Ουαλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο!) έχουν ξεκάθαρο αριστερό στίγμα.
Πολιτικές θέσεις
Στα εκλογικά μανιφέστα του 2015 και του 2019 ζήτησαν τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, πρότειναν επιβολή «φόρου Ρομπέν των Δασών» στις τράπεζες, ζητώντας ακόμη να φορολογηθούν με 60% τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών, να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες και να θεσπιστεί κατώτατος φορολογικός συντελεστής 24% στις επιχειρήσεις. Εξάλλου, το «Ναι» στην παραμονή στην Ε.Ε., που είπαν στο δημοψήφισμα του 2016, συνοδεύτηκε από έντονους αστερίσκους υπέρ της δημοκρατικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης της Ενωσης, με στόχο την άρση των ανισοτήτων και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr