Στο πλαίσιο της Συνόδου «Λούντβιχ Έρχαρντ», η οποία πραγματοποιήθηκε στα κινηματογραφικά στούντιο Bavaria στο Μόναχο, ο κ. Κουρτς δήλωσε ότι η χώρα του, «μικρότερη από την Βαυαρία», όπως επισήμανε, προσπαθεί να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην ενότητα της Ευρώπης, στην οποία δεν πρέπει να υπάρχουν μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ο αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη, μετά την πανδημία, θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών της παγκοσμίως, προκειμένου να διατηρήσει το επίπεδο ευημερίας για τους πολίτες της.
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εξήγησε ότι η Αυστρία «ανοίγει» και πάλι από τις 19 Μαΐου, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό και προσέθεσε ότι χώρα του, «ως τουριστική χώρα», επιθυμεί την εισαγωγή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού το συντομότερο δυνατό. Περιέγραψε την ελευθερία μετακίνησης ως μια από τις σημαντικότερες της ΕΕ και στήριξε απόλυτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραγγείλει επιπλέον εμβόλια. «Αυτή η συζήτηση (ενν. περί του κόστους των εμβολίων) είναι για γέλια», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι τα εμβόλια κοστίζουν πολύ λιγότερο από το lockdown και από τα τεστ, καθώς η Αυστρία διενεργεί περίπου 2,5 εκατομμύρια την εβδομάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος έχει ήδη εμβολιαστεί, εξήγησε ότι ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά του, αλλά υπολογίζει ότι στο τέλος Μαΐου θα εμβολιάζονται και οι νέοι στην Αυστρία. Δήλωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να εμβολιαστεί με AstraZeneca, προκειμένου να δείξει ότι «όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ασφαλή».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση διαδικτυακά, αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έγινε Καγκελάριος το 2017 σε ηλικία μόλις 31 ετών και σημείωσε ότι η νεότητα μπορεί πολλές φορές να είναι «κατάρα», καθώς στην αρχή πολλά ΜΜΕ αλλά και κάποιοι ηγέτες εστίαζαν περισσότερο στο νεαρό της ηλικίας του και λιγότερο στην ουσία. Έκανε, δε, λόγο μεταξύ άλλων για το «οξύ πνεύμα» και τον «ρεαλισμό» του κ. Κουρτς, ενώ τόνισε και ότι, αν και δεν συμφωνούν πάντα, στο πρόσωπό του βρήκε πάντα έναν πρόθυμο ακροατή και έναν δυναμικό, πειστικό και παθιασμένο υπερασπιστή της χώρας του.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την πεποπίθηση του αυστριακού Καγκελάριου στη δύναμη της μεταρρύθμισης και για την κοινή πίστη των δύο ηγετών στην σημασία της ισχυρής διακυβέρνησης, στην αποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας, σε ένα αποτελεσματικό και καλά υποστηριζόμενο δημόσιο σύστημα υγείας, και στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων. Ελλάδα και Αυστρία, επισήμανε, βρέθηκαν μπροστάρηδες στον αγώνα για αποτελεσματικές και ρεαλιστικές λύσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η προσήλωση σε πρακτικές οι οποίες λειτουργούν και η διακυβέρνηση που φέρνει αποτέλεσμα για όλους τους πολίτες είναι οι λόγοι που θεωρώ ότι οι χώρες μας ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πρόκληση μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι δύο χώρες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πιστεύουν στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Αυστρία έχει υποστηρίξει σταθερά την Ελλάδα έναντι της επιθετικότητας και των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ και μετά τα γεγονότα στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, «όταν τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης δέχθηκαν επίθεση», αυστριακές δυνάμεις αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος των δυνάμεων της FRONTEX.
Παρουσιάζοντας τον πρωθυπουργό, η εκδότρια και εκ των διοργανωτών της Συνόδου Κριστιάνε Γκετς – Βάιμερ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται της πολιτικής μοίρας της Ελλάδας – «και ηγείται καλά». Η Ελλάδα «μπήκε από μια βαριά και μακρά οικονομική κρίση κατευθείαν στην πανδημία. Και έπρεπε και επιπλέον να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα με σύνεση και επιτυχία στα δύσκολα χρόνια και επιτέλους βελτιώνονται σημαντικά οι προοπτικές για την Ελλάδα. Αντίθετα από τους προκατόχους του, οι οποίοι πήγαν σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, ο Μητσοτάκης επιδιώκει την εποικοδομητική εταιρική σχέση. Για αυτό και αμέσως συμφώνησε να αναλάβει τον πανηγυρικό για τον Καγκελάριο της Αυστρίας», ανέφερε η κυρία Γκετς – Βάιμερ.
Το Βραβείο με το οποίο τιμήθηκε σήμερα ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει κατά το παρελθόν απονεμηθεί μεταξύ άλλων στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός 11/05: 3.197 νέα κρούσματα – 732 διασωληνωμένοι – 52 νεκροί
- Γλυκά Νερά: Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν
- Κωδικός «Ελευθερία»: Παρελθόν από την Παρασκευή το lockdown – Καταργούνται νωρίτερα τα sms σε 13033 και 13032
- Άγριο φονικό στα Γλυκά Νερά: Στραγγαλισμένη γυναίκα δίπλα στο μωρό της – Δεμένος ο σύζυγος [βίντεο]
- Θεσσαλονίκη: «Χάλασε» την κατάληψη ο πατέρας – Δείτε την στιγμή που μπουκάρει στο σχολείο και λογομαχεί με τους μαθητές [βίντεο]
- Μακελειό στη Ρωσία: Έκρηξη σε σχολείο με εννέα νεκρούς – Μαθητές πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr