Το γαλλικό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ Νόμου που ορίζει πως η σεξουαλική επαφή με άτομο κάτω των 15 ετών συνιστά βιασμό και θα τιμωρείται με έως και 20 έτη φυλάκισης.
Πριν την ψήφιση του νόμου αυτού, οι κατήγοροι έπρεπε να προσκομίσουν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η σεξουαλική επαφή, ακόμα και με άτομο κάτω των 15 ετών, δεν είχε συμβεί συναινετικά, προκειμένου να κατηγορηθεί ο δράστης για βιασμό.
Αυτό σήμαινε ουσιαστικά πως οι έννοιες της αποπλάνησης ανηλίκου και της νομίμου ηλικίας συναίνεσης δεν υφίσταντο για τη γαλλική νομοθεσία.
«Πρόκειται για έναν ιστορικό νόμο, όσον αφορά την δικαιοσύνη και την προστασία των παιδιών στη χώρα μας», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν- Μορετί.
«Κανένας ενήλικος δράστης δεν θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί πως είχε την συναίνεση ανηλίκου κάτω των 15 ετών σε σεξουαλική πράξη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Twitter, όλοι οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του νέου νόμου.
Ιράν: Πληροφορίες ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Ποιος είναι ο διάδοχός του
Κάποιοι νομοθέτες είχαν προηγουμένως εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τον νέο νόμο, καθώς θεωρούσαν πως η θέσπιση νομίμου ηλικίας συναίνεσης στην σεξουαλική επαφή θα καθιστούσε «βιασμό» ακόμα και τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ενός ανηλίκου και ενός ατόμου που είναι μόνον λίγα χρόνια μεγαλύτερο.
Κατά συνέπεια, μια ρήτρα του νόμου καθιστά θεμιτές τις σχέσεις μεταξύ ανηλίκων και ατόμων που τα περνούν κατά 5 χρόνια το πολύ- ρήτρα την οποία δεν θα μπορεί κανείς να επικαλείται σε περιπτώσεις που τα στοιχεία υποδεικνύουν σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση.
Ο νέος νόμος ορίζει, ακόμη, πως οι αιμομικτικές σχέσεις με άτομα κάτω των 18 ετών συνιστούν επίσης βιασμό.
Το παγκόσμιο κίνημα του #MeToo και οι ολοένα και συχνότερες καταγγελίες που γίνονται σε χώρες, τόσο της Ευρώπης όσο και αλλού, για σεξουαλικής φύσης εγκλήματα, λαμβάνοντας δημοσιότητα και ευρεία κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται πως άφησαν το «στίγμα» τους και στη Γαλλία, μια χώρα που η – ακόμα και θεσμική- χαλαρότητα γύρω από αυτά τα ζητήματα ήταν, επί σειράς ετών, χαρακτηριστικά μεγάλη.
΄Ήδη από το 2018, η Γαλλία είχε αρχίσει να αλλάζει «ρότα», όπως φάνηκε από τον νόμο που επέτρεπε την άμεση επιβολή προστίμου σε όσους προέβαιναν σε σεξουαλική παρενόχληση, ακόμη και λεκτική, στους δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα Ερυθραία: Πυροβόλησαν αστυνομικούς τα ξημερώματα
- Ο Τόμπρας έριξε «βόμβες» για Παππά-Καλογρίτσα και ΣΥΡΙΖΑ Channel
- «Δεν πιστεύω να ματαιώσεις το δείπνο;» – Με επικές ατάκες μπήκε το τέλος στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου
- Ο Δένδιας δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω – Οι απαντήσεις στις προκλήσεις που εξόργισαν τον Τσαβούσογλου
- Μαξίμου για Δένδια: «Είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr