ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τόμπρας έριξε «βόμβες» για Παππά-Καλογρίτσα και ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ο Τόμπρας έριξε «βόμβες» για Παππά-Καλογρίτσα και ΣΥΡΙΖΑ Channel

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Κατάθεση-βόμβα για τον Νίκο Παππά, το ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου και το «ΣΥΡΙΖΑ Channel» έκανε χθες ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο πρώτος μάρτυρας που πέρασε το κατώφλι της Επιτροπής φέρεται πως άναψε «φωτιές» με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του για το καλοκαίρι του 2016, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις ονομασίες «White House»  και «White Porscha», απάντησε: «Κινδυνεύω με τη ζωή μου αν πω ονόματα, δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ; Ο Κυριάκος Τόμπρας ανέφερε ως «πρωταγωνιστές» τον «κόκκινο εργολάβο» Χρήστο Καλογρίτσα, τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη, έδωσε λεπτομέρειες για «τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου» και έφερε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες-σοκ.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Κυριάκος Τόμπρας διευκρίνισε πως ποτέ δεν ήταν συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα αλλά ο «χωροφύλακας» των Χούρι στον Καλογρίτσα. Και πρόσθεσε πως η αρχική ιδέα για κανάλι ήταν των Χούρι επειδή ήθελαν να πραγματοποιήσουν τη σύνδεση του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη μέσω ενός δίωρου αγγλόφωνου δελτίου ειδήσεων σε ελληνικό δίκτυο για τον αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρι της κατασκευαστικής εταιρίας CCC εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό για απόκτηση καναλιού. «Ηθελαν εταιρία φιλική προς την κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι», φέρεται να είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας: «Ο Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα. Ηταν ο τρίτος. Πρώτα πήγα στον Γιώργο Κουρή και μετά στον Φίλιππο Βρυώνη. Ο Κουρής ήθελε 48 ώρες για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Η απάντηση που πήρα ήταν “δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα @@@”. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε. Τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας, όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει “μπορώ”. Ολη η αγορά τον φώναζε “κόκκινο εργολάβο”».

Ο κ. Τόμπρας αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που μετείχε ο ίδιος με τους Χούρι και τον Χρ. Καλογρίτσα.

«Μας περίμενε ένα σκάφος του Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι για να τους γνωρίσω. Σύστησα τον Καλογρίτσα στον Χούρι αλλά ο Σάμερ Χούρι δεν μίλησε καθόλου για τη δουλειά. Είπε μόνο “όλα είναι κλεισμένα”. Ο Καλογρίτσας γελούσε. Εμεινα έκπληκτος. “Μα πώς έγινε;” ρώτησα. Μου απάντησε: “Αστα αυτά. Η δουλειά είναι κλεισμένη”. Εμένα με πήραν προφανώς για προκάλυψη. Ο Χούρι ήταν έτοιμος για τη συμφωνία και γελούσε. Ετοιμος και με γνώση ήταν και ο Καλογρίτσας».

Οταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε ποιοι είναι οι «White House» και «White Porscha» απάντησε ότι κινδυνεύει με τη ζωή του: «Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τόμπρας αρνήθηκε να πει ονόματα, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι ο «Λευκός Οίκος» είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η CCC είναι γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φορέας παγκόσμιου βεληνεκούς. Εχει δικές της τράπεζες. Η πρόταση ήταν να βγει από δική τους τράπεζα εγγυητική σε διαταγή εταιρίας Καλογρίτσα και να μπορεί με transfer να τη φέρει ο Καλογρίτσας στην Τράπεζα Αττικής.

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας πως μετά από αυτή την εξέλιξη τον παράκαμψαν από τη διαδικασία επειδή διαφωνούσε και «την Παρασκευή πριν από το διαγωνισμό «πήγαν με τον Καλογρίτσα στο Μαξίμου»:

«Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ηταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παράκαμψαν και την Παρασκευή πριν από το διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι “σκ@τά” και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μού είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».

Και συνέχισε: «Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπου Ντάμπι στην Τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ηταν Κυριακή παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή», φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας. «Ολοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Ολοι. Και ο Δραγασάκης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουάντ Χούρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σάμερ επέμενε. Ηθελε να κάνει ένα αντι-Αl jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Οταν πήγα, τέλος, να μεσολαβήσω για να γίνει η δουλειά και να μπουν και τα 17 εκατ. για την άδεια, ο Σάμερ Χούρι μού λέει πως μίλησε με τον Σπίρτζη για το τι να κάνει και ο Σπίρτζης του απάντησε: “O Καλογρίτσας να πάει να @@@. Να βάλει κι αυτός λεφτά…».

Η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ο μάρτυρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο διαμεσολαβητικός του ρόλος λειτούργησε καταλυτικά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τόμπρας ισχυρίστηκε πως κατά την «πρώτη συνάντηση διαπίστωσα απλώς βούληση για συνεργασία» ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «o Καλογρίτσας έβαλε λεφτά, 8,5 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τόμπρας είπε ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω συνάντηση στο Μαξίμου. Μπορεί να έγινε η συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι στο καφενείο. Δεν άκουσα τον Παππά». Επίσης φέρεται να είπε πως «δεν υπάρχει σε καμία αλληλογραφία ούτε Παππάς ούτε άλλο πολιτικό πρόσωπο».

Οπως υποστηρίζουν πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου αν ξέρει ποιος είναι ο «White House» και ο «White Porscha», είπε: «Εγώ δεν ρώτησα ποτέ γιατί το φανταζόμουν, αλλά δεν το ξέρω. Και δεν θα το πω ποτέ τι φανταζόμουν. Με φαντασίες δεν στήνονται δίκες. Ρωτήστε τον Φουάντ Χούρι». Τέλος, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο πλαίσιο μιας αστικής εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο παρ’ ολίγον συνεταίρων με αντικείμενο τη διεκδίκηση του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ο καθένας χρησιμοποιεί το γκουβέρνο για τους δικούς του λόγους».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ηξεις αφήξεις…

Kon

Προανακριτική: Τρεις «βόμβες» κατά Παππά για την επιχείρηση «ΣΥΡΙΖΑ Channel»

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική: «Γνώρισα τον Παππά σε γιορτή στο σπίτι του Καλογρίτσα», είπε ο Νικολάου

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική: Ο Τόμπρας έβαλε φωτιά στο «White House» του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

Τόμπρας στην Προανακριτική: Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μετατρέψει το «White House» σε «χαρέμι»

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική για Παππά: Αρνείται να προσέλθει ο Καλογρίτσας

Evanthia Karra

Ο,τι βαρύτερο έχει καταγγελθεί

Kon

Προανακριτική για Παππά: Πρώτος μάρτυρας ο Τόμπρας – «Το Μαξίμου ήταν το White House»

Tinad

Εξώδικο Καλογρίτσα στην Προανακριτική για τον Παππά – Δείτε τι ζητάει

Μιχάλης Μάρδας