Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο τεχνοκράτης Ντράγκι άσκησε κριτική στην προσβλητική συμπεριφορά Ερντογάν απέναντι στη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για «δικτάτορα», ενώ η Αγκυρα προέβη σε άμεση αντίδραση, ανεβάζοντας τους τόνους πολιτικά διά στόματος του εκ των αντιπροέδρων του κόμματος AKP Νουμάν Κουρτουμλούς, που αντεπιτέθηκε λέγοντας στον Ντράγκι ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την Οστορία σας και δείτε τον Μουσολίνι», ενώ ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ο προεδρικός σύμβουλος για θέματα επικοινωνίας Φεχρετίν Αλτούν, ως και ο εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, μεγαλοσύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν συντονισμένα αντέδρασαν, με τον πρώτο να καταδικάζει τα «απαράδεκτα και προσβλητικά σχόλια» του Ιταλού πρωθυπουργού, ενώ ο Αλτούν εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού, και ως χώρα καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Οσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην Ιστορία της Ιταλίας».
Παράλληλα, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη άμεσα για εξηγήσεις και απολογία ο πρέσβης της Ιταλίας στην τουρκική πρωτεύουσα. Και όλα αυτά απέναντι σε μία χώρα όπως η Ιταλία που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1856 και μαζί με τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Μάλτα υποστηρίζει ποικιλοτρόπως την Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς, έχει τεράστιες εμπορικές σχέσεις (περίπου 1.550 ιταλικές εταιρίες ενεργοποιούνται σε τουρκικό έδαφος), καθώς και ενεργειακές, ως και στρατιωτικο-βιομηχανικές σχέσεις (με έντονες συνεργασιακές επιλογές ειδικά στη Λιβύη, όπου αμφότερες υποστήριξαν τη νόμιμη κυβέρνηση Σάρατζ απέναντι στον πολέμαρχο Χάφταρ της ανατολικής Λιβύης).
Ο τουρκικός τύπος χαρακτήρισε ως απύθμενα εξωφρενικές τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, με τη «Milliyet» να κάνει λόγο για «απεριόριστα ανεδαφικές δηλώσεις» του Ντράγκι, ως και για «μια πολύ ηχηρή απάντηση από την Τουρκία». Η εφημερίδα «Sabah» σχολιάζει πως, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ιταλίας στην Τουρκία και ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας περιμένει τον Ιταλό πρωθυπουργό να ανακαλέσει, ενώ η εφημερίδα «Hürriyet» επισημαίνει πως μετά το σχόλιο Ντράγκι «η Τουρκία ανέλαβε διπλωματική δράση και κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη για εξηγήσεις».
Με τον Μάριο Ντράγκι τάχθηκε ο ηγέτης της ακροδεξιάς παράταξης Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτοι οι εκφοβισμοί και οι διακρίσεις του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν».
Από τη δική τους πλευρά οι ιταλικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται τις ευρωπαϊκές αδυναμίες. Ειδικότερα, η «Corriere Della Sera» κάνει λόγο για ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και μάλιστα αναφέρει ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έχει να σημειωθεί τέτοιο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, και η «La Stampa» τονίζει ότι οι δηλώσεις Ντράγκι αποτελούν ράπισμα που έχει εξαγριώσει τον αλαζόνα Ερντογάν.
Η γαλλική «Le Figaro» επισημαίνει ότι η Ευρώπη είναι ανησυχητικά αδύναμη, και ο Ερντογάν απέναντί της δείχνει απίστευτη περιφρόνηση.
Πέδρο Πασκάλ: Η τρανς αδερφή του συγκέντρωσε πάνω της όλα τα βλέμματα - Λαμπερή στην πρεμιέρα του "Gladiator 2"
Μεταξύ άλλων τονίζει εμφατικά: «H φωτογραφία πονάει, αλλά είναι δηλωτική της παρεξήγησης που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία. Σε αυτή βλέπουμε δύο άνδρες, τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να κάθονται ήσυχα ο ένας απέναντι από τον άλλον σε δύο πολυθρόνες, περιτριγυρισμένοι από τις σημαίες της Τουρκίας και της Ευρώπης, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν έχει καθίσει σε έναν καναπέ, σε χαμηλότερη θέση και ύψος. Αυτή η σκηνοθεσία κρύβει πολλά νοήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι άλλες φωτογραφίες, από το παρελθόν, δείχνουν συναντήσεις όπου οι δύο άνδρες πρώην επικεφαλής της Ε.Ε. κάθονταν ισότιμα δίπλα στον Ερντογάν.
Ο Σαρλ Μισέλ επικρίνεται δριμύτατα για δειλία, ασχετοσύνη και ανυπαρξία και μάλιστα ότι δεν ενοχλήθηκε καθόλου από την ταπεινωτική επιλογή του Ερντογάν, αφού υπήρχε μια πολυθρόνα για τον ίδιο! Επιπλέον, η φωτογραφία αποδεικνύει την αφέλεια αυτών των ανθρώπων, που πιστεύουν ότι κυβερνούν, ενώ δεν είναι παρά διαχειριστές χωρίς ισχύ. Τον Τούρκο πρόεδρο τον αποκαλεί «πανούργο», για τον οποίο η θέση μιας γυναίκας είναι στο υπνοδωμάτιο ή στην κουζίνα. Στη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε τουλάχιστον θέση στο σαλόνι και σε έναν καναπέ! Και ότι τους χειραγώγησε προβάλλοντας «ισχύ» ένας ισλαμιστής πολιτικός που δεν φοβάται τη βία και βλέπει τον πόλεμο και την ένταση σαν μια μορφή αναγέννησης.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του προκατόχου της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν, του γνωστού μας Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, ότι στο παρελθόν, όταν συνόδευσε τους προκατόχους του Σαρλ Μισέλ στην Αγκυρα, δηλαδή τον Βέλγο Βαν Ρομπέι και τον Πολωνό Τουσκ, αρκετές φορές κάθισε στο καναπέ και δεν υπήρξε πρόβλημα!!!
Και «βόμβα» από Βέμπερ
Στο πλευρό του Μάριο Ντράγκι τάχθηκε ανεπιφύλακτα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, υποστηρίζοντας σε ιταλικά ΜΜΕ ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δίκιο που αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα». «Υπό την ηγεσία του Ερντογάν η Τουρκία απομακρύνθηκε από το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες την τελευταία δεκαετία», τόνισε ο Γερμανός επικεφαλής του ΕΛΚ, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία «δεν είναι ελεύθερη χώρα για όλους τους πολίτες της». Κατά τον Βέμπερ, αν η Ε.Ε. θέλει να χτίσει εποικοδομητικές σχέσεις με χώρες σαν την Τουρκία, θα πρέπει να λέει ξεκάθαρα και τίμια τα πράγματα με το όνομά τους.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις