Οπως σημειώνει η «Guardian», οι εμβολιασμοί που έχουν ξεκινήσει από το τέλος Δεκεμβρίου στην Ε.Ε. προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από την αρχή Φεβρουαρίου, καθώς έχουν κυριαρχήσει οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Η Ιταλία
Από τη Δευτέρα η Ιταλία εισήλθε σε νέα φάση αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε πανεθνικό επίπεδο, που θα ισχύσουν ως τις 6 Απριλίου, την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών. Κλειστά είναι σχολεία, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, ενώ οι πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.
Στη Γαλλία, η κατάσταση έχει επίσης χειροτερέψει και ο υπουργός Υγείας Ολιβιέρ Βεράν ανακοίνωσε ότι κάθε 12 λεπτά ένας άνθρωπος μπαίνει στην Εντατική, σε κάποιο νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι επιστήμονες πιέζουν τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει αυστηρό λοκντάουν σε όλη τη χώρα.
Οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 20%
Στη Γερμανία οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 20% την προηγούμενη εβδομάδα και ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας λοιμωδών νόσων, Κρίστιαν Ντρόστεν, ξεκαθάρισε πως η χώρα μπαίνει στο τρίτο κύμα της Covid-19.
Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους πριν από το τέλος Μαρτίου, υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται.
Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία κατέγραψε σε ένα δίωρο 17.260 κρούσματα, το υψηλότερο νούμερο από τον Νοέμβριο. Νέα μέτρα θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, καθώς στη χώρα τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά, ενώ η εστίαση λειτουργεί μόνο με παράδοση κατ’ οίκον.
Αντίστοιχη αύξηση κατέγραψαν οι Αρχές σε Ουγγαρία και Τσεχία, ενώ οι ειδικοί προειδοποίησαν πως θα χειροτερέψουν κι άλλο οι αριθμοί τις επόμενες εβδομάδες. Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών λοκντάουν, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.
Πλην της Λευκορωσίας
Πάντως, σύμφωνα με διεθνή μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Τσινγκ Κούα της Κίνας, η θνησιμότητα μειώθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης -πλην της Λευκορωσίας- κατά το δεύτερο κύμα.
Σε μερικές χώρες (Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία) υπήρξαν πολύ μεγάλες μειώσεις στη θνησιμότητα από το πρώτο στο δεύτερο κύμα, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία υπήρξε μεν πτώση της θνησιμότητας, αλλά ήταν μικρότερη.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr