Σε πολλά προάστια της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, οι πολίτες έγιναν μάρτυρες ρίψης χειροβομβίδων αναισθητοποίησης και πυροβολισμών, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν σε κατοικημένες περιοχές και προχωρούσαν σε μαζικές συλλήψεις συμπολιτών τους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που μοιράστηκαν με ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters, η αστυνομία πυροβολούσε στις περισσότερες των περιπτώσεων αναίτια και δεν έδινε εξηγήσεις για τις συλλήψεις στις οποίες προέβη, οι οποίες ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου και διήρκεσαν έως τα ξημερώματα της Κυριακής.
Όσον αφορά την κατάληψη των νοσοκομείων εκ μέρους του στρατού, οι αντιτιθέμενοι στο πραξικόπημα, καθώς και διεθνείς φορείς, φοβούνται ότι θα επιφέρει την παρεμπόδιση της κατάλληλης περίθαλψης των τυχόν τραυματισμένων από τις διαδηλώσεις.
«Η εκτεταμένη πολιορκία των νοσοκομειακών μονάδων έρχεται λίγες μέρες μετά από τον μαζικό τραυματισμό των διαδηλωτών στις διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος, που σε πολλούς στοίχισαν και τη ζωή. Μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ευθεία απόπειρα παρεμπόδισης της πρόσβασης των πολιτών στην περίθαλψη», σχολίασε η Σάντρα Μον, εκπρόσωπος του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ.
Εκπρόσωποι της Οργάνωσης Ιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχολίασαν επίσης την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «παραβίαση του διεθνούς νόμου, η οποία εξυπηρετεί μονάχα την περαιτέρω υποβάθμιση ενός συστήματος υγείας που ήδη υποφέρει υπό το βάρος της πανδημίας και της ευρύτερης κατάστασης που διαμορφώθηκε από το πραξικόπημα».
Από την επιβολή του πραξικοπήματος και έπειτα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν στοχοποιήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας, καθώς πολλοί από αυτούς ηγήθηκαν των διαμαρτυριών εναντίον του νεοεπιβληθέντος καθεστώτος.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού εικονίζονται να εξωθούν βίαια τρεις ιατρούς από ασθενοφόρο στο οποίο επέβαιναν, χτυπώντας τους στην συνέχεια με τα όπλα και τα γκλομπ τους.
Έπιπλέον, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί οι περιπτώσεις υγειονομικών που, εγκαταλείποντας το πόστο τους, κρύβονται για να μην ικανοποιήσουν το αίτημα του στρατού για την μεταγωγή τραυματισμένων πολιτών σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Σήμερα, οργανώνεται μια ακόμη μαζική απεργία στην Μιανμάρ, συγκαλούμενη από 18 σωματεία που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, όπως η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας της ενέργειας, οι εξορύξεις και οι μεταφορές.
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Τα σωματεία καλούν σε ένα «εκτεταμένο κλείσιμο της οικονομίας της Μιανμάρ».
Στις διαμαρτυρίες που έχουν έως τώρα λάβει χώρα στην Μιανμάρ έχασαν τη ζωή τους πάνω από 54 άνθρωποι.
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Μπορούμε να γυμναζόμαστε με μάσκα; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr