Ο άλλοτε φέρελπις πολιτικός της Κεντροδεξιάς θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα εκτίσει ποινή ως παραβάτης του Ποινικού Δικαίου, για υπόθεση διαφθοράς, ενώ έπεται και συνέχεια, καθώς εκκρεμούν εις βάρος του και άλλες υποθέσεις!
Η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί σε φυλάκιση τριών ετών -τα δύο με αναστολή- επηρεάζει ολόκληρο το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, καθώς εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες είχε το δεξιό κόμμα «Ρεπουμπλικανοί» να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο με επικεφαλής τον γνωστό πολιτικό, εμπνευστή του αξιώματος «Νόμος και Τάξη» στη χώρα όπου αναπτύχθηκε ο Διαφωτισμός. Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα κονταροχτυπηθούν ο Φιλελεύθερος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν – μια διελκυστίνδα που αλλάζει τη γνωστή διαμάχη Δεξιάς-Σοσιαλιστών.
Ο Νικολά Σαρκοζί ίσως ήλπιζε να είχε την τύχη του εκλιπόντος Ζακ Σιράκ, που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή για παράνομους διορισμούς, την εποχή που ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Ομως, οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν πολύ πιο σοβαρές από εκείνες του Σιράκ και δεν θα είναι οι μόνες, καθώς ο Σαρκοζί θα καθίσει στο εδώλιο και για άλλα σοβαρά αδικήματα. Ο πρώην πρόεδρος πρέπει να εκτίσει άμεσα το ένα από τα τρία χρόνια της ποινής του, όμως δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή αλλά θα μείνει περιορισμένος στο σπίτι του, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γαλλίας, τονίζοντας ότι είναι αθώος. «Ασκησα έφεση κατά της απόφασης, ίσως χρειαστεί να συνεχίσω αυτήν τη μάχη έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε στην εφημερίδα «Le Figaro», προσθέτοντας ότι λυπάται που θα προσφύγει εναντίον της ίδιας της χώρας του.
Στο… μικροσκόπιο
Η δικαστική έρευνα εις βάρος του Νικολά Σαρκοζί είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, από το 2012. Ο πρώην πρόεδρος έχασε τις προεδρικές εκλογές και ακολούθως την ασυλία του. Η Αστυνομία ερεύνησε τα γραφεία και το σπίτι του, προκειμένου να βρεθούν αποδείξεις για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 (όταν εξελέγη πρόεδρος) από την πάμπλουτη κληρονόμο του οίκου L’Oréal, Λιλιάν Μπετανκούρ. Ταυτόχρονα, άρχισαν να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον δικηγόρο του, Τιερί Ερτζόγκ – μια υπόθεση που ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες και ενστάσεις. Στις συνομιλίες καταγράφηκε η προσπάθεια δωροδοκίας του δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος ήταν μέλος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ερευνούσε την υπόθεση Μπετανκούρ. Συγκεκριμένα, ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση. Σε αντάλλαγμα ο Σαρκοζί πρότεινε ευμενή μετάθεση στον δικαστή. Ο Αζιμπέρ και ο δικηγόρος Ερτζόγκ καταδικάστηκαν μαζί με τον Σαρκοζί, στη δίκη της περασμένης Δευτέρας, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως ο υψηλόβαθμος δικαστής έδωσε πληροφορίες που καλύπτονταν από το απόρρητο.
Στο εδώλιο, ξανά, για παράνομες χρηματοδοτήσεις προεκλογικών εκστρατειών
Ο Σαρκοζί βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης από το 2012. Από την υπόθεση Μπετανκούρ απαλλάχθηκε, αλλά δεν ήταν το ίδιο τυχερός με την προσπάθεια δωροδοκίας δικαστή. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η δίκη του για την υπόθεση που είναι γνωστή με την ονομασία «Πυγμαλίων» (Bygmalion) και αφορά στις φερόμενες παράνομες χρηματοδοτήσεις των προεκλογικών του εκστρατειών (του 2007 αλλά και του 2012), από χρήματα που προέρχονταν από το καθεστώς Καντάφι, της Λιβύης. Εν όψει, μάλιστα, της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, ο Σαρκοζί φέρεται να είχε λάβει έναν χρόνο πριν πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Καζακστάν: Κοπάδι πουλιών ή επίθεση με drone τα αίτια της συντριβής; - Τα σενάρια
Οι πρώτες καταγγελίες εις βάρος του Σαρκοζί, περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του, έγιναν από τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, τον Μάρτιο του 2011 ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη. Η υπόθεση έμεινε στο συρτάρι για καιρό, καθώς ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν, ανακάλεσε την πρώτη κατάθεσή του – προηγουμένως είχε δηλώσει ότι παρέδωσε βαλίτσες με 50 εκατομμύρια ευρώ στον Σαρκοζί που προέρχονταν από τον Καντάφι. Το 2018, ο Σαρκοζί τέθηκε εκ νέου υπό επίσημη έρευνα σε σχέση με την ίδια υπόθεση για «παράνομη χρηματοδότηση εκλογικής εκστρατείας», «λήψη και υπεξαίρεση δημόσιων πόρων» και «παθητική διαφθορά». Τελικά, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα ανωτέρω αδικήματα και σύσταση συμμορίας.
Αιχμές για «πολιτική δίωξη», ανοίγει ο δρόμος για την «Εθνική Συσπείρωση»
Οι συνήγοροι του Σαρκοζί μιλούν για «προκατειλημμένη Δικαιοσύνη», ενώ ο ίδιος έχει πολλές φορές τονίσει ότι οι συνεχείς έρευνες εις βάρος του και οι διώξεις έχουν πολιτικά κίνητρα. Αρκετοί πολιτικοί της Δεξιάς στη Γαλλία ξιφουλκούν εναντίον των δικαστών που επιμένουν να κυνηγούν έναν πρώην πρόεδρο, θεωρώντας ότι πλήττεται το κύρος του θεσμού. Η υπόθεση, μάλιστα, για την οποία καταδικάστηκε, είχε προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις, γιατί στηρίχθηκε σε παράνομες υποκλοπές συνομιλιών. Αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψει στην πολιτική, πολλοί από το δεξιό κόμμα «Ρεπουμπλικανοί» («Les Republicains»), που ο ίδιος ίδρυσε, θα ήθελαν να τον δουν να ασχολείται και πάλι με τα κοινά, καθώς η γαλλική Δεξιά δεν έχει βρει ένα πολιτικό πρόσωπο τόσο αναγνωρίσιμο και επιδραστικό. Στον δεξιό πολιτικό χώρο, ο Σαρκοζί παραμένει δημοφιλής, ενώ αρκετοί από τους σημερινούς βουλευτές και υπουργούς ήταν πρώην στενοί συνεργάτες του, όπως ο «σκληρός» υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, ο οποίος έχει προωθήσει αμφιλεγόμενους νόμους και πρακτικές για την ασφάλεια.
Ο Σαρκοζί έχει, πάντως, πολλούς εχθρούς και εντός του κεντροδεξιού χώρου. Είχε προκαλέσει μεγάλη ενόχληση για τον τρόπο ζωής και τις φιλίες του με την ελίτ του χρήματος στη Γαλλία, τον είχαν μάλιστα αποκαλέσει «πρόεδρο bling-bling» (υπονοώντας ότι τον είλκυαν τα λούσα και η χλιδή). Ακόμη και ο γάμος του με την ηθοποιό-τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο Κάρλα Μπρούνι και οι συναναστροφές του με κοσμικούς είχαν θεωρηθεί προσπάθεια προβολής.
Οι δικαστικές διαμάχες και ο παροπλισμός του Νικολά Σαρκοζί κρίνονται από δεξιούς πολιτικούς ως εφαλτήριο για την άνοδο της Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά πολιτικός, επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης», ίσως θα είχε έναν σκληρό αντίπαλο απέναντί της, αν ο Σαρκοζί ήταν ελεύθερος να διεκδικήσει και πάλι το ύπατο αξίωμα, τονίζουν παλαιοί και νέοι υποστηρικτές του. Οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε έναν χρόνο φέρουν νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά ύστερα από δύσκολη αναμέτρηση με τη Λεπέν.
Ξένοι σχολιαστές θεωρούν ότι με την καταδίκη του Σαρκοζί γράφεται η αρχή του τέλους του «παλαιού καθεστώτος» της Γαλλίας, που ενθάρρυνε τη διαφθορά και την υπέρβαση εξουσίας. Αν ο Σαρκοζί δεν κερδίσει την έφεση και καταδικαστεί και πάλι μετά τη νέα δίκη του, θα έχει την τύχη του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, που καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για υπεξαίρεση 1 εκατομμυρίου ευρώ (τα χρήματα πήγαιναν στη σύζυγό του, ως «μισθός») αλλά και του Σοσιαλιστή πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καουζάκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για φορολογική απάτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr