Οι εργασίες ήταν προγραμματισμένες για τρεις ημέρες, αλλά διήρκεσαν μόνο δύο. Κάτι που δείχνει τη διάσταση απόψεων. Πάντως, κατά πληροφορίες, όλες οι πλευρές, ακόμα και η τουρκική, τουλάχιστον σε επίπεδο λεκτικών διαβεβαιώσεων προσπάθησαν να αφήσουν ανοιχτά τα περιθώρια για συνέχιση των διεργασιών προς την κατεύθυνση των συγκλίσεων.
Από τη μεριά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μπαρθ Αϊντα, ανέφερε ότι «οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα» και ότι «οι μετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες της Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί». Ο ίδιος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 23 Ιανουαρίου, ενώ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, δεν αποκλείεται να ξανασυναντηθούν στην Κύπρο, στις 26 Ιανουαρίου. Με το κλείσιμο αυτού του γύρου επαφών για το Κυπριακό, τώρα αναμένεται να αποφασιστεί σε ποιο επίπεδο θα είναι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων. Εάν, δηλαδή, θα γίνει Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών ή θα συγκληθεί νέα διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Ξαφνική εμφάνιση Τουρκές
Το εντυπωσιακό είναι ότι χθες, κατά παράβαση της διαδικασίας που προέβλεπε διαβούλευση εμπειρογνωμόνων (γενικών γραμματέων υπουργείων Εξωτερικών) αποκλειστικά σε τεχνικό επίπεδο, εμφανίστηκε αιφνιδίως στην Ελβετία ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, μόνο και μόνο για να διαβεβαιώσει την Αγκυρα, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να έχει στριμώξει την Τουρκία ή την τ/κ πλευρά» (!).
Υπόθεση Πελικό: «Να τιμωρηθεί για τις φρικαλεότητες που έκανε στη μητέρα μας» ζητούν τα παιδιά τους
Πάντως, η Μόσχα επιμένει, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην εμπλοκή των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία – η τελευταία εμπλέκεται ως εγγυήτρια δύναμη). Κάτι, όμως, που δείχνουν να αρνούνται Ουάσιγκτον και Λονδίνο. Να σημειωθεί πως, ειδικά στο θέμα της διατήρησης του καθεστώτος εγγυήσεων και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο που ζητάει η Αγκυρα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, καθώς και ορισμένοι «κύκλοι» του ΟΗΕ φαίνεται να συμμερίζονται τις τουρκικές θέσεις, αν και με αρκετές διαφοροποιήσεις.
Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, στη Λευκωσία, αφού ανέφερε ότι υπάρχει συμπαράσταση από την πλευρά των οργάνων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις θέσεις τις οποίες έχουμε καθορίσει, κάλεσε άπαντες να αντιληφθούν ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του Κυπριακού, υπερασπίζονται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Δυσαρέσκεια
Στο μεταξύ, την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε η Μόσχα διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, για αντιρωσικά δημοσιεύματα. «Μας προκαλούν έκπληξη -έγραψε στο twitter- τα αντιρωσικά δημοσιεύματα σε μερίδα των κυπριακών ΜΜΕ σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι αντιρωσικές τοποθετήσεις αποτελούν προπέτασμα καπνού για να συγκαλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των συνομιλιών. Εχουμε αναπτύξει καλές σχέσεις με την Κύπρο και πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω με την επανένωση του νησιού». Να σημειωθεί πως η Μόσχα βρίσκεται στο επίκεντρο επικριτικών δημοσιευμάτων μεγάλων δυτικών ΜΜΕ ότι θέλει να μπλοκάρει την επίλυση του Κυπριακού. Από τα ίδια ΜΜΕ, εκτοξεύθηκαν κατηγορίες και σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι «σαμποτάρει» τη λύση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου