Η πολιτική συμφωνία προβλέπει την προικοδότηση του μηχανισμού με 3,3 δισ. ευρώ την παραπάνω επταετία. Τα 1,263 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον τακτικό κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ τα 2,056 δισ. ευρώ θα προστεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο μερίμνησε ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι τρεις πυλώνες του μηχανισμού (πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση καταστροφών), προστατεύοντας τα κονδύλια για την πρόληψη.
Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για αύξηση κατά περίπου 300% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης της Ε.Ε. σε καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης δημιουργίας αποθεματικού ικανοτήτων (rescEU), την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας και τη βελτίωση της πρόληψης καταστροφών και ετοιμότητας.
Επιπλέον, ο νέος κοινοτικός κανονισμός καθορίζει το ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση, ωστόσο παρέχει παράλληλα ένα περιθώριο ευελιξίας. Μάλιστα, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να ανακατανείμει κονδύλια για δράσεις αντίδρασης πέρα από το περιθώριο ευελιξίας.
Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αντιδρά καλύτερα στον απρόβλεπτο χαρακτήρα των καταστροφών και να κάνει χρήση των πόρων όπου χρειάζονται περισσότερο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Συμβούλιο είχε τροποποιήσει τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, προβλέποντας τη δημιουργία πρόσθετης δεξαμενής πόρων (rescEU,) για την παροχή συνδρομής σε καταστάσεις όπου οι συνολικές υφιστάμενες ικανότητες δεν επαρκούν.
Το σύστημα rescEU, που θα τεθεί σε ισχύ μετά την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης, θα περιλαμβάνει ιδίως εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και πόρους για την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών αναγκών και χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων. Η απόφαση θα ενισχύσει επίσης την υφιστάμενη εθελοντική δεξαμενή εθνικών ικανοτήτων.
«Καμπανάκι»
Η Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εμπειρίες από τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, εισηγείται στα κράτη-μέλη να γίνει και νέα αναθεώρηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε να διευρυνθεί ο ρόλος στην κοινή αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί ότι από τις πρόσφατες εμπειρίες προκύπτει πως η εξάρτηση από εθελοντικές προσφορές αμοιβαίας βοήθειας, υπό το συντονισμό και με τη διευκόλυνση του μηχανισμού, δεν διασφαλίζει πάντοτε τη διάθεση επαρκών ικανοτήτων σε περίπτωση καταστροφής. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν τα κράτη-μέλη πλήττονται ταυτόχρονα από τον ίδιο τύπο καταστροφής, όπως έγινε στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περισσότερων από 90.000 Ευρωπαίων πολιτών από όλο τον κόσμο.
Πάνω από 1,3 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, καθώς και αναπνευστήρες, μέσα ατομικής προστασίας, θεραπευτικά μέσα και άλλες προμήθειες έχουν αγοραστεί και διαμοιραστεί μέσω του rescEU για τη στήριξη των εθνικών Συστημάτων Υγείας.
Επιπλέον, ένα νέο στρατηγικό ιατρικό απόθεμα στο πλαίσιο του rescEU, το οποίο επί του παρόντος φιλοξενείται από εννέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιτρέπει στην Ε.Ε. να αντιδρά ταχύτερα σε κρίσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΗΠΑ: 54 γερουσιαστές ζητούν την παρέμβαση Μπάιντεν για να μπει τέλος στον αυταρχισμό του Ερντογάν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr