Το Ισραήλ αυξάνει την πίεση στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς φανερά προετοιμάζει την επιλογή μιας στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα έθετε τον κίνδυνο πρόκλησης μιας μεγαλύτερης περιφερειακής σύγκρουσης. Στις 25 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγος Αβιβ Κοτσάβι, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ανανεώνει τα σχέδιά του για επίθεση εναντίον στο Ιράν, συμπληρώνοντας τη σημερινή στρατηγική του Ισραήλ.
Ο Κοτσάβι είπε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα αναπτύξουν τα σχέδια την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ζήτησαν από την Κνεσέτ 918 εκατ. δολάρια επιπλέον στον ετήσιο προϋπολογισμό τους για την ανάπτυξη των στρατιωτικών επιλογών τους για επίθεση εναντίον του Ιράν. Ο εθνικός προϋπολογισμός του Ισραήλ δεν έχει εγκριθεί, αλλά η προσθήκη αυτή πιθανότατα θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Κοτσάβι είπε επίσης ότι το Ιράν μπορεί να απέχει μήνες ή ακόμα και εβδομάδες από μια βομβιστική επίθεση, στην περίπτωση που η Τεχεράνη επιταχύνει τις προσπάθειες για πυρηνικά όπλα.
- Η νέα διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την τύχη του πυρηνικού προγράμματος. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στο Ισραήλ ότι ο Λευκός Οίκος θα υπογράψει άλλη μια συμφωνία με την Τεχεράνη, χωρίς να αντιμετωπίζει άλλα βασικά ζητήματα, όπως η υποστήριξη της Τεχεράνης σε περιφερειακούς αντιπροσώπους που διάκεινται εναντίον του Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Khatib Hezbollah στο Ιράκ), καθώς και το καθεστώς του προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
- Το Ισραήλ μπαίνει επίσης σε εκλογική περίοδο κατά την οποία το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν θα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα. Οι γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου.
- Τα πολεμοχαρή σχόλια του Κοτσάβι ήταν αμφιλεγόμενα για το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ, το οποίο είναι πρόθυμο να εξακολουθήσει να διατηρεί καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντς να λέει ότι τέτοια σχόλια πρέπει να μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο, τα σχόλια αυτά δεν έλαβαν τη δημόσια αποδοκιμασία από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια σκληρότερη -με την αμερικανική διαμεσολάβηση- συμφωνία με το Ιράν, το Ισραήλ θα επισημαίνει όλο και περισσότερο την ετοιμότητά του να επιτεθεί εναντίον του Ιράν, διασφαλίζοντας ότι και οι δύο πλευρές θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις του. Το Ισραήλ από καιρό θέλει μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία για να αντιμετωπίσει τη θέση του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Κυρίως, θέλει να μην μπορεί (το Ιράν) να παράγει πυρηνικά όπλα και παράλληλα να μειώσει ή να εξαλείψει την απειλή των βαλλιστικών πυραύλων (του Ιράν) και των περιφερειακών πληρεξουσίων προς το ίδιο το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανοιχτές σε αυτά τα σημεία διαπραγμάτευσης, αλλά το Ιράν, τουλάχιστον προς το παρόν, επιδεικνύει μικρότερη προθυμία να συμπεριλάβει αυτά τα ζητήματα σε διαπραγματεύσεις, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
- Το 2012-13, το Ισραήλ επεσήμανε επίσης την προθυμία να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες έλεγαν ότι ήταν κοντά η έναρξη αεροπορικών επιθέσεων στο Ιράν, η εσωτερική αντιπολίτευση από το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ και οι ανησυχίες για μια σημαντική διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν μια τέτοια ενέργεια.
- Το Ιράν βλέπει τους βαλλιστικούς πυραύλους και τους πληρεξουσίους του ως τους αποτρεπτικούς παράγοντες για τους ιδεολογικούς και στρατηγικούς αντιπάλους του στο Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν είναι ανεπαρκείς και θεωρούνται ευρέως λιγότερο αξιόπιστες συγκριτικά με τις ασύμμετρες δυνάμεις του, οι οποίες επικεντρώνονται στην αποτροπή επιθέσεων εναντίον του Ιράν, μέσω διακοπών στις εξαγωγές πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, πυραυλικών επιθέσεων σε αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις και σε πόλεις, κυβερνοεπιθέσεων και τρομοκρατικής δράσης.
Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπίσουν την αργή πορεία του Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, είναι πιθανό να γίνουν περαιτέρω συγκεκαλυμμένες ή ακόμη και φανερές ισραηλινές ενέργειες εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Το Ισραήλ μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη προθυμία να ανεχθεί τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και τους περιφερειακούς πληρεξουσίους, ιδίως εάν είναι σε θέση να συνεχίσει τον κρυφό πόλεμο ενάντια σε τέτοιες απειλές, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν. Ωστόσο, το Ισραήλ μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να διακινδυνεύσει μια διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το τελικό στάτους του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ειδικά εάν οι εκλογές της 23ης Μαρτίου αποφέρουν μια πιο φιλοπόλεμη ισραηλινή κυβέρνηση που συμμερίζεται τις απόψεις του Κοτσάβι.
NYT: Ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
- Τα συμβατικά στρατιωτικά συστήματα αποτροπής και πυραύλων του Ισραήλ μπορούν να συμβάλουν αντισταθμιστικά (σε ένα βαθμό) σε ορισμένες από τις απειλές από τους περιφερειακούς πληρεξουσίους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι βαλλιστικοί πύραυλοι, κάτι που θα μείωνε την ανάγκη του Ισραήλ να δει αυτές τις απειλές να μειώνονται μέσω διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ κάνει εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις και μυστικές επιχειρήσεις εναντίον των πληρεξουσίων του Ιράν, κυρίως στη Συρία, αλλά και περιστασιακά στο Λίβανο και το Ιράκ.
- Το Ισραήλ έχει ήδη κάνει σαμποτάζ και δολοφονίες εντός του Ιράν για να εκτροχιάσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου βομβαρδισμού της μονάδας εμπλουτισμού της Νατάνζ τον Ιούλιο και της δολοφονίας του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Mohsen Fakhrizadeh, τον Νοέμβριο.
- Η επιτακτική αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έχει καταστεί βασικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ των δεξιών κομμάτων που συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές του Ισραήλ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι μυστικοί και μισθοφορικοί στρατοί του Ερντογάν
Πρόθυμο να συνδράμει στο Κυπριακό το Λονδίνο
Έτσι τα «αόρατα» Rafale ισοπέδωσαν Τουρκική βάση [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr