Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» Το HKP, ένα αριστερό και αντιιμπεριαλιστικό πολιτικό κόμμα, υπέβαλε αναφορά στο Γυμνάσιο Eyup της Κωνσταντινούπολης, ρωτώντας αν ο Ερντογάν ήταν ή όχι εγγεγραμμένος στο σχολείο. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Τατσεττίν Τσολάκ, οι ημερομηνίες στο βιογραφικό του Τούρκου προέδρου δεν ταιριάζουν. Το 1973, οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν πρόσθετα μαθήματα μετά το τέλος του γυμνασίου για να μπορέσουν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν απόφοιτος ενός επαγγελματικού γυμνασίου για την κατάρτιση των ιμάμηδων και ως εκ τούτου θα χρειαζόταν να παρακολουθήσει τα πρόσθετα μαθήματα που θα διαρκούσαν ένα χρόνο. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο Ερντογάν παρακολούθησε πρόσθετα μαθήματα το 1973 και εγγράφηκε επίσης στο πανεπιστήμιο το 1973», δήλωσε ο Τσολάκ, υπογραμμίζοντας πως αυτά τα δύο γεγονότα δεν θα μπορούσαν να συμπέσουν.
Θέση του HKP είναι ότι ο Ερντογάν δεν έχει απολυτήριο γυμνασίου, δεν μπορούσε να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο και ως εκ τούτου, δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Από την εκλογή του Ερντογάν το 2014, υπήρξε μια πολυετής διαμάχη ως προς την ολοκλήρωση ή όχι του πανεπιστημίου, καθώς το γραφείο του Τούρκου προέδρου δεν παρείχε ικανοποιητική τεκμηρίωση για την αποφοίτησή του. Παρά τις εκκλήσεις, ο Ερντογάν δεν προσκόμισε πρωτότυπο αντίγραφο του τετραετούς πτυχίου για να αποδείξει ότι είναι επιλέξιμος για πρόεδρος, ενώ δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν την ολοκλήρωση των σπουδών του.
Τον Δεκέμβριο δε αναφέρθηκε πως ένας βοηθός του Ερντογάν, χρησιμοποίησε ψεύτικο δίπλωμα γυμνασίου για να μπει στο πανεπιστήμιο, ενώ η εφημερίδα «Cumhuriyet» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, η Hamza Yerlikaya, πρώην παλαιστής και επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, δικάστηκε με την κατηγορία της πλαστογραφίας από το 7ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Η απόφαση ήταν καταδικαστική για τη Yerlikaya.
Ερντογάν: Είμαι θετικός για μία συνάντηση με τον Μητσοτάκη