Πάντως, ο Μπαρθ Αϊντα, ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Διάσκεψη είναι πιθανόν να διαρκέσει και πέραν της 12ης Ιανουαρίου. Κάτι που παραπέμπει σε επανάληψη του σκηνικού των διαπραγματεύσεων του 2004, στην Ελβετία, οπότε επί σειρά ημερών ελληνική και τουρκική πλευρά, σε επίπεδο κορυφής, προέβησαν σε συναντήσεις.
Εως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή: Ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Πορτογάλος, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές υποθέσεις και Αμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας, Νίκος Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον (μαζί του θα είναι και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος ήταν την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα και στην Αθήνα).
Κατά τον κ. Αϊντα, η ΕΕ θα έχει «ειδικό ρόλο παρατηρητή». Κάτι που, ως γνωστόν, ζητούσε η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία θέλει η ΕΕ να έχει ουσιαστικό, παρεμβατικό ρόλο. Ηδη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εστράφη κατά της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «ένας από τους λόγους που μέχρι σήμερα έμεινε άλυτο το Κυπριακό είναι η ένταξη της μιας πλευράς στην ΕΕ». Ο ίδιος, επίσης, κάνοντας επίδειξη αδιαλλαξίας, ανέφερε πως «όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στη Γενεύη, εμείς έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Τουρκοκύπριους. Γι’ αυτό να μην έχει κανένας αμφιβολία». Ουσιαστικά, δηλαδή, επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις της για το θέμα της ασφάλειας – εγγυήσεων – κατοχικών στρατευμάτων.
Μεξικό: Ο οργανωτής χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ δολοφονείται εν μέσω του χορού
Οι ημερομηνίες-κλειδιά των συνομιλιών στη Γενεύη είναι:
– Η 11η Ιανουαρίου, οπότε πρέπει η ελληνοκυπριακή (ε/κ) και τουρκοκυπριακή (τ/κ) πλευρά να καταθέσουν η καθεμιά τον χάρτη της με τα εδάφη που θα διαμορφωθούν μετά την όποια συμφωνία υπάρξει, και την επιστροφή κατεχόμενων εδαφών στην ε/κ πλευρά. Οι συνομιλίες γι’ αυτό το θέμα θα μπορούν να συνεχιστούν και μετά τη Γενεύη. Πάντως, από τα σοβαρότερα αγκάθια στις δικοινοτικές συνομιλίες είναι η «Διακυβέρνηση». Ειδικότερα, η επιμονή της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρίας, καθώς και να λαμβάνονται οι αποφάσεις με τουλάχιστον μια τ/κ ψήφο (ουσιαστικά, βέτο).
– Η 12η Ιανουαρίου, οπότε θα ξεκινήσει η πενταμερής, διεθνής Διάσκεψη. Ο κ. Αϊντα, πάντως, υποστήριξε πως η διαδικασία είναι «ανοικτού τέλους», και ότι ναι μεν η Διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 12 του μηνός, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα τελειώσει. Ο ίδιος ανέφερε πως το επίπεδο εκπροσώπησης την τελευταία ημέρα μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό της πρώτης ημέρας. Ανάλογα με τις εξελίξεις, λοιπόν, δεν αποκλείεται στο τέλος παρών να είναι και ο Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός και το επιτελείο του φέρονται έτοιμοι να μεταβούν στη Γενεύη αμέσως όταν κριθεί σκόπιμο. Λέγεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν συνεννοήσεις και για να κλειστούν δωμάτια ξενοδοχείου όπου θα καταλύσουν.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου