Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση ενός ειδικού χρηματοδοτικού μέσου ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας επιχειρήσεις που πλήττονται από το Βrexit, καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων.
Συγκεκριμένα, λόγω έλλειψης χρόνου για την επικύρωση της συμφωνίας από την Ευρωβουλή και για να μην υπάρξει νομικό κενό, αποφασίστηκε χθες από το Συμβούλιο, που συνεδρίασε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, να τεθεί προσωρινά σε ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι οι ευρωβουλευτές θα έχουν δώσει το «πράσινο φως» για τη μόνιμη εφαρμογή της συμφωνίας.
Το χρηματοδοτικό μέσο (αποθεματικό) θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, αλλά και την απασχόληση στους τομείς που αναμένεται να πληγούν μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. Θα βοηθήσει τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες, καθώς και τις δημόσιες διοικήσεις για την ορθή λειτουργία των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και θα διασφαλίσει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις εταιρίες που επηρεάζονται.
Το χρηματοδοτικό μέσο θα είναι γρήγορο και ευέλικτο και θα καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη για περίοδο 30 μηνών. Η χρηματοδότηση θα γίνει σε δύο δόσεις.
Το κύριο μέρος των 5 δισ. ευρώ θα δοθεί με μορφή προχρηματοδότησης εντός του 2021, ενώ ο υπολογισμός για την κατανομή των χρημάτων θα γίνει με βάση τον αναμενόμενο αντίκτυπο του τέλους της μεταβατικής περιόδου στην οικονομία κάθε κράτους-μέλους, συμπεριλαμβανομένων εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών και αρνητικών επιπτώσεων στον αλιευτικό τομέα της Ε.Ε.
Η δεύτερη δόση, που θα είναι πολύ μικρότερη, θα δοθεί το 2024 σε περίπτωση που οι πραγματικές δαπάνες υπερβούν την αρχική κατανομή, δικαιολογώντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετη αλληλεγγύη από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με την πρόταση, το ειδικό μέσο μπορεί να χρηματοδοτήσει μέτρα όπως:
– υποστήριξη σε οικονομικούς τομείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου,
– υποστήριξη της απασχόλησης, μεταξύ άλλων μέσω βραχυχρόνιων προγραμμάτων εργασίας, επανεκπαίδευσης και κατάρτισης,
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
– διασφάλιση της λειτουργίας των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και ασφάλειας, των ελέγχων της αλιείας, των συστημάτων πιστοποίησης και αδειοδότησης για προϊόντα, επικοινωνία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Ο προτεινόμενος κανονισμός θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή, προκειμένου να τεθεί το συντομότερο σε ισχύ.
Αιτιολογώντας την πρόταση για τη σύσταση του μέσου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021, που λήγει η μεταβατική περίοδος, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ενωση, καθώς και όλες τις πολιτικές και τις διεθνείς συμφωνίες της Ε.Ε., ενώ θα θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές αγορές, δύο ξεχωριστοί ρυθμιστικοί και νομικοί χώροι.
Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει εμπόδια στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και στη διασυνοριακή κινητικότητα και ανταλλαγές που δεν υπήρχαν εδώ και δεκαετίες -και προς τις δύο κατευθύνσεις- επηρεάζοντας τις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη και από τις δύο πλευρές.
Αυτό θα έχει ευρείες και ευρείες συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τις δημόσιες διοικήσεις, αναφέρει, υπενθυμίζοντας και την εντολή που έλαβε στις 21 Ιουλίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προβλέψει ένα ειδικό μέσο στήριξης για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών στα κράτη-μέλη και στους τομείς που πλήττονται περισσότερο.
Σύμφωνα με την επίτροπο συνοχής, Ελίζα Φερέιρα, το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στις περιφέρειες που συνδέονται περισσότερο με την οικονομία και το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την πρόταση για σύσταση του μέσου η Επιτροπή θέτει εκ νέου την αλληλεγγύη και τη συνοχή ως βασικά στοιχεία της απάντησής της, διασφαλίζοντας ότι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη, καταλήγει η επίτροπος.
Κορωνοϊός: Εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση λόγω διασωληνωμένων – Ανησυχία για την Αττική
Πέτσας: 429.000 εμβόλια έως τέλος Ιανουαρίου – Θα δίνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού
Κορωνοϊός: Πλούσιοι και VIP έτοιμοι να πληρώσουν για το εμβόλιο
Από τα σχολεία θα αρχίσει η άρση του lockdown
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr