Στο μεταξύ , αν και γεφυρώθηκε το χάσμα εκατέρωθεν της Μάγχης, ο υπουργός διακυβέρνησης, Μάικ Γκόουβ, προειδοποίησε ότι στο μεταβατικό διάστημα, ωσότου ολοκληρωθεί η προσαρμογή νομικών και φυσικών προσώπων στους νέους κανόνες της Ε.Ε., θα υπάρξουν αναπόφευκτα “στιγμές αναταράξεων” για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους Βρετανούς πολίτες, που θα ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συγκεκριμένα, ο Γκόουβ μίλησε για τις δυσχέρειες αναφορικά με τις “διαδικαστικές και πρακτικές αλλαγές” όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου, καλώντας τους συμπατριώτες του να προβούν σε εκτενέστερες κινήσεις προετοιμασίας, αναφορικά π.χ. με τις χρεώσεις περιαγωγής κλήσεων στα κινητά τους.
Μιλώντας στο πρωινό πρόγραμμα του BBC, ο υπουργός Γκόουβ προειδοποίησε πως οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να κάνουν τις τελικές προετοιμασίες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.
Γι’ αυτό τις προέτρεψε να βεβαιωθούν ότι έχουν μελετήσει καλά τους νέους κανόνες εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών κανονισμών, που θα ισχύουν στο εμπόριο με τη Βόρειο Ιρλανδία. Επίσης θα πρέπει να εξοικειωθούν σύντομα με τις τελωνειακές δηλώσεις προς τις ευρωπαϊκές αρχές, κάτι που είχαν ξεσυνηθίσει εδώ και περίπου… μισό αιώνα.
Ο Μ. Γκόουβ παρακίνησε επίσης τους Βρετανούς ταξιδιώτες προς χώρες της Ε.Ε. να κάνουν πλήρη ταξιδιωτική ασφάλιση, να ελέγχουν τις χρεώσεις περιαγωγής του παρόχου στα κινητά τους και να βεβαιωθούν ότι τα διαβατήριά τους έχουν τουλάχιστον άλλους έξι μήνες ισχύος.
Καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται να εγκρίνει την συμφωνία την Τετάρτη, ενώ παντού στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται πυρετώδεις ενέργειες ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και η ταλαιπωρία του κόσμου.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας νοίκιασε προσωρινά ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο ως πάρκινγκ 240 φορτηγών, σε περίπτωση που παρατηρηθούν προβλήματα στο λιμάνι του Κέρνριαν, ενώ μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στην εθνική οδό που οδηγεί στο λιμάνι του Χόλιχεντ έλαβε και η κυβέρνηση της Ουαλίας. Στο μεταξύ, από 1/1/2021 όσοι μεταβαίνουν από το Νησί στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να δηλώνουν μετρητά έως 10.000 ευρώ (9.050 λίρες στερλίνες).
Στο εσωτερικό της χώρας δεν λείπουν οι αντιδράσεις, αλλά είναι ελεγχόμενες. Οι ενώσεις Βρετανών αλιέων κατηγόρησαν τον Μπόρις Τζόνσον ότι ενέδωσε στις ευρωπαϊκές πιέσεις θυσιάζοντας τα συμφέροντά τους και οι Εργατικοί μίλησαν για «αδύναμη συμφωνία», που δεν προστατεύει επαρκώς τις θέσεις εργασίας. Ομως ακόμη και ο μεγαλύτερος επικριτής της συμφωνίας στο στρατόπεδο των Τόρις, λόρδος Μαρκ Χεζελτάιν, ανακοίνωσε ότι δεν θα την καταψηφίσει επειδή η εθνική βλάβη από μια μη συμφωνία θα ήταν μεγαλύτερη.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Σύμφωνα πάντως με την Guardian, μια από τις πιο αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας θα είναι η αποδυνάμωση της συνεργασίας Ε.Ε.-Βρετανίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας (ιδίως αντιτρομοκρατίας), προς όφελος διμερών διευθετήσεων με κάθε κράτος χωριστά.
Κορωνοϊός: Εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση λόγω διασωληνωμένων – Ανησυχία για την Αττική
Πέτσας: 429.000 εμβόλια έως τέλος Ιανουαρίου – Θα δίνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού
Κορωνοϊός: Πλούσιοι και VIP έτοιμοι να πληρώσουν για το εμβόλιο
Από τα σχολεία θα αρχίσει η άρση του lockdown
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr