Το 99% των κλινών έχει καλυφθεί, την ώρα που η Σουηδία καταγράφει κατά μέσο όρο 4.500 κρούσματα ημερησίως. Η έκκληση βοήθειας από τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της πρωτεύουσας, Μπιορν Πέρσον, είναι ενδεικτική της κατάστασης.
«Χρειαζόμαστε βοήθεια», δήλωσε ο Πέρσον, αναφερόμενος στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Αν το σύστημα υγείας δεν αντέξει, θα πρέπει το προσωπικό να εργάζεται περισσότερο, να κάνει διπλοβάρδιες ή να προχωρήσουμε σε ανάκληση αδειών», δήλωσε. Επί του παρόντος, 89 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται σε ΜΕΘ και 825 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ ήδη προετοιμάζονται κι άλλες κλίνες στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Η σκανδιναβική χώρα επέλεξε να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την πλειονότητα των χωρών της Δύσης, να μην επιβάλει μέτρα περιορισμού και μάσκες, επιδιώκοντας νε διαχειριστεί την υγειονομική κρίση με συστάσεις και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επικρίθηκε σφόδρα για την προσπάθειά της να επιτύχει με φυσικό τρόπο τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», θρηνώντας χιλιάδες ζωές (7.350 συνολικά), ενώ έρευνες δείχνουν πως το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αντισώματα δεν είναι ούτε κοντά σε αυτό που απαιτείται (60-70%) ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα.
Η στρατηγική φαίνεται πως δεν αποδίδει, καθώς το ποσοστό θανάτων είναι 2,5% υψηλότερο από τις γειτονικές χώρες (1,5% στη Φινλανδία, Νορβηγία 0,9%, Δανία 1%). Η Στοκχόλμη και τα περίχωρα συγκαταλέγονται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως είναι «ξεκάθαρο ότι οι Σουηδοί δεν ακολουθούν τις συστάσεις».
Παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας, που τάσσεται υπέρ των χαλαρών μέτρων, επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν θα συστήσει τη χρήση μασκών σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους. Η απόφασή της έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναφέρουν πως όσο διαρκεί η πανδημία, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό.
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων -312.000 από την έναρξη της πανδημίας- ανάγκασε την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, ανακοινώνοντας αυστηρότερα μέτρα, περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια. Την Τετάρτη η κυβέρνηση κάλεσε το Κοινοβούλιο να της δώσει περισσότερη εξουσία για την εφαρμογή μίνι λοκντάουν, όπως το μερικό κλείσιμο εμπορικών κέντρων και γυμναστηρίων.
Ηδη από τις 20 Νοεμβρίου, μπαρ και εστιατόρια δεν πωλούν αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ. Η νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή και θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2021 και για όλη τη χρονιά. Σε 21 περιοχές της Σουηδίας έχουν επιβληθεί αυστηρότερα μέτρα, με ισχυρές συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή πάρτι και αχρείαστη χρήση των μέσων μεταφοράς, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικά και δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Την Τρίτη, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι περιορισμοί για δημόσιες συναθροίσεις (έως 8 άτομα) κατά την επικείμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα όριο που θα πρέπει να αφορά και τους ιδιωτικούς εορτασμούς. «Φέτος τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να είναι όπως συνήθως», δήλωσε ο Λέβεν σε συνέντευξη Τύπου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ηγετών για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Λιανεμπόριο με… ραντεβού – Πότε ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr