Η χθεσινή αρνητική εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ωστόσο καταβάλλονται πολύ σημαντικές προσπάθειες από τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του Δεκεμβρίου.
Εμμεσα, από την εξεύρεση λύσης εξαρτάται προς το παρόν και η Αλβανία, δεδομένου ότι η υποψηφιότητά της είναι ατύπως «πακέτο» με αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.
Οπως επισήμανε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, η Σόφια δεν μπορεί στην παρούσα φάση να συναινέσει στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή δεν επιλύθηκαν οι γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τη βουλγαρική θέση, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, ενώ τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι η ταυτότητα και η γλώσσα τους δεν είναι προς διαπραγμάτευση.
Επιτροπή
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Οπως επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας κοινοτικής επικαιρότητας Εuractiv, έχει δημιουργηθεί μια διμερής επιτροπή για θέματα Ιστορίας, όπως προβλεπόταν από τους όρους της συμφωνίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να επιλύσει προβλήματα ερμηνείας της κοινής Ιστορίας. Ωστόσο, στην εν λόγω επιτροπή δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος, με τη Βουλγαρία να επιρρίπτει γι’ αυτό την ευθύνη στα Σκόπια. Η Βουλγαρία αποδοκιμάζει επίσης τη σκόπιμη παρεμπόδιση κοινών έργων υποδομής. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, ως αποτέλεσμα εμποδίων που ανάγονται στην εποχή της Γιουγκοσλαβίας, ενώ σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκεται και η οδική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωτευουσών. Και για το θέμα αυτό επιρρίπτεται ευθύνη από τους Βούλγαρους στη Βόρεια Μακεδονία.
Κατευθυντήριες γραμμές
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο που «μπλοκάρει» η Βουλγαρία καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης με κάθε υποψήφια χώρα. Τα σχέδια πλαισίων χωρίζονται σε τρία μέρη: 1) αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης, 2) περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, και 3) διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να υιοθετήσουν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία το κεκτημένο της Ε.Ε. στο σύνολό του και να διασφαλίσουν την πλήρη υλοποίηση και εφαρμογή του κατά την προσχώρηση.
Βασίζονται στην εμπειρία των προηγούμενων διευρύνσεων και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις προσχώρησης, ενώ λαμβάνουν υπόψη το εξελισσόμενο κεκτημένο της Ε.Ε. και αποτυπώνουν δεόντως τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτήν.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr