Τέσσερις διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες που ζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μιλούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για το συμπέρασμα των εκλογών, τη σημασία της εκλογής Μπάιντεν για την Ελλάδα αλλά και για τη λυσσαλέα άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει τον Λευκό Οίκο ξεκινώντας δικαστικό πόλεμο ώστε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για νοθεία σε κρίσιμες πολιτείες.
Το κλίμα διχασμού και ακραίας πόλωσης καλλιέργησε με όλες του τις δυνάμεις ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως λέει στον «Ε.Τ.» ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής του MIT Media Lab. «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι ένα βαθιά διαιρεμένο στα δύο έθνος. Επίσης ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα περιλαμβάνει πλέον έντονες, σημαντικού μεγέθους ανελεύθερες ακροδεξιές συνιστώσες, συγγενείς με αυτές που έχουν αναδειχθεί και σε άλλες χώρες. Η θητεία του Τραμπ ήταν ένα εξαιρετικά παραγωγικό θερμοκήπιο για αυτές τις τάσεις και ο ίδιος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κάνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όσο το δυνατόν ευρύτερο», επισημαίνει ο Χανιώτης καθηγητής που διαπρέπει στην Αμερική, προσθέτοντας ότι αυτή η διαίρεση υποβάθμισε τον ρόλο που είχαν διεθνώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδα δύναμη.
«Στην εξωτερική πολιτική, η απόσυρση των ΗΠΑ από τους συμμετοχικούς διεθνείς θεσμούς μπορεί να αντιστραφεί και το χάος που έχει δημιουργηθεί από την αλλοπρόσαλλη επιφανειακή προσέγγιση του Τραμπ στα διεθνή θέματα να μειωθεί, το πλήγμα στο κύρος τους και την αξιοπιστία τους, όμως, θα περάσει πολύς καιρός για να επουλωθεί. Η βαθιά εσωτερική διαίρεση σαμποτάρει τον ηγετικό ρόλο στο εξωτερικό». Τη βούληση του αμερικανικού λαού να μη δώσει δεύτερη ευκαιρία στον πρόεδρό του για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, επισημαίνει ο Ηρακλής Διαματάρης, πολιτικός επιστήμονας και εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας».
«Παρόλο που στο εκλογικό κολέγιο ήταν μια σχετικά μικρή νίκη, η λαϊκή ψήφος μιλά από μόνη της. Ο αμερικανικός λαός, μετά από 28 χρόνια, δεν έδωσε δεύτερη θητεία στον πρόεδρο και απέρριψε εντελώς τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, είναι σαφές το πόσο διχασμένο είναι το έθνος. Ενώ ο Τραμπ μπορεί να νικηθεί, ο τραμπισμός μπορεί να είναι εδώ για να μείνει», λέει ο κ. Διαματάρης. Για δύο διαφορετικές Αμερικές που αφήνει πίσω της η αναμέτρηση κάνει λόγο η Ναταλία Λινού, κοινωνική επιδημιολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Κέντρο για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Xavier Bagnoud του Harvard.
Παράλληλα, η κ. Λινού, που ήταν υποψήφια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς στις προκριματικές εκλογές, επισημαίνει ότι η εχθρική στάση του Τραμπ απέναντι στην επιστημονική κοινότητα εκτόξευσε τον αριθμό θανάτων: «Η Αμερική παραμένει διχασμένη. Υπάρχει μεγάλη πόλωση που δεν έχει παρουσιαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει πολιτική αδιαφορία (υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων) αλλά διαφορετική αντίληψη, δύο διαφορετικές Αμερικές. Μία εσωστρεφής και συντηρητική και μία πιο διεθνής και προοδευτική. Ενώ η διαχείριση της πανδημίας ήταν καταστροφική ο πρόεδρος Τραμπ λανθασμένα έπεισε ένα μεγάλο ποσοστό ότι η διάσωση της οικονομίας απαιτεί την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας. Γι’ αυτό και ήταν εχθρικός στους επιστήμονες και σε κάθε επιστημονική αλήθεια για τη σημερινή πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς».
Νίκη Μπάιντεν θα φρενάρει τον Ερντογάν
Οι Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες συμφωνούν ότι με τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών θα επανέλθει η ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ο Ερντογάν δεν θα έχει πια τις πλάτες του φίλου του, Ντόναλντ Τραμπ. «Προφανώς ό,τι είναι καλό για τον πλανήτη είναι καλό και για την Ελλάδα, με τις ΗΠΑ να γίνονται ένας πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος. Από εκεί και πέρα μια νίκη Μπάιντεν σίγουρα θα κάνει τον Ερντογάν πιο προσεκτικό γιατί θα λείψει η προσωπική χημεία που έχει με τον Τραμπ.
Το σίγουρο είναι ότι ενώ η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δείχνει όλο και πιο ώριμη από πλευράς εμπιστοσύνης, στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας υπεισέρχεται και ο φόβος των ΗΠΑ να μην εξελιχθεί η Τουρκία σε ένα δεύτερο Ιράν. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικές αλλαγές που θα προκύψουν από αμερικανικές πρωτοβουλίες», λέει ο Μιχάλης Μπλέτσας. Η προεδρία Μπάιντεν θα φέρει ενδυνάμωση των θεσμών, βάζοντας φρένο στους τουρκικούς τσαμπουκάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με τον Ηρακλή Διαματάρη: «Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανώς οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ, κανείς δεν μπορεί εύλογα να το αμφισβητήσει.
Η νίκη του Τζο Μπάιντεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα βλέπουν την Ε.Ε. ως εταίρο και όχι ως μπλοκ χωρών με καχυποψία. Ο Μπάιντεν πιστεύει σε διεθνείς συνεργασίες, όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και θα ενδυναμώσει τα μέλη του. Μια κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα ανεχθεί την καθημερινή παρενόχληση της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι φιλικός και οικονομικά εμπλεκόμενος με δικτάτορες και δεσπότες». Τη γνώση των ελληνικών θεμάτων από τον Τζο Μπάιντεν επισημαίνει από την πλευρά της η Ναταλία Λινού: «Η εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπάιντεν θα ξαναδυναμώσει τους θεσμούς και τον σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.). Ο Μπάιντεν θα λειτουργήσει θεσμικά και όχι με προσωπικές επιλογές. Η βαθιά γνώση του σχετικά με τις θέσεις και τα προβλήματα της Ελλάδος θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
Η προσφυγή Τραμπ στα δικαστήρια
Την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθήσει τη δικαστικό οδό αμφισβητώντας το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας σε κρίσιμες πολιτείες εξηγεί η δικηγόρος Νιόβη Χριστοπούλου που ζει στη Νέα Υόρκη: «Η δήλωση του Tραμπ ότι θα καταφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για να διακοπεί η ψηφοφορία, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές, μπορεί να ερμηνευθεί ως διακοπή καταμέτρησης που αναφέρεται είτε: (α) σε ψηφοδέλτια που έχουν ήδη παραληφθεί αλλά δεν έχουν καταμετρηθεί ή (β) με μια πιο στενή ερμηνεία, σε ψηφοδέλτια που έχουν έγκαιρη ταχυδρομική σφραγίδα μέχρι και την 3η Νοεμβρίου (ημέρα εκλογών) και οι πολιτείες αποφάσισαν να τα δεχθούν παρά το ότι τα ψηφοδέλτια φτάνουν αργότερα (από την ημέρα εκλογών).
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Το πρώτο σενάριο στερείται νομικής βάσης, το δεύτερο αφήνει κάποια περιθώρια ερμηνείας. Επί της διαδικασίας, η δικαστικοποίηση των εκλογών και της δημοκρατικής διαδικασίας δημιουργεί άσχημο προηγούμενο, παρατείνει την αβεβαιότητα και δεν αξίζει στην αμερικανική δημοκρατία.
Είναι βέβαια σαφές ότι η φιλόδικη αυτή προσέγγιση υπήρξε ακρογωνιαία λίθος της στρατηγικής του κ. Tραμπ αφού από το έτος 2015 έχει ξοδέψει $58,4 εκατ. σε νομικά έξοδα (σύμφωνα με έρευνα των NYT Campaign και Finance Institute)», εξηγεί η κ. Χριστοπούλου διευκρινίζοντας ότι η πλευρά Μπάιντεν δεν είχε οργανωθεί ανάλογα: «Επί της ουσίας, η πανδημία εξανάγκασε πολλούς Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν ταχυδρομικά ή με τη διαδικασία early voting για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ήταν γνωστό σε όλους ότι η καταμέτρηση ψήφων θα είναι χρονοβόρος διαδικασία. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει αντίστοιχη προετοιμασία από την πλευρά του κ. Μπάιντεν, εκτός αν ετέθη το δίλημμα του Σολομώντα, με την αμερικανική δημοκρατία στη θέση του βρέφους που πρέπει να μοιραστεί…».
Η Ελλάδα πάντως θα έχει μετά από αυτές τις εκλογές ενισχυμένη φωνή στο Κογκρέσο καθώς επανεξελέγησαν οι πέντε ομογενείς βουλευτές ενώ και η 40χρονη Κρητικιά Νικόλ Μαλλιωτάκη κέρδισε μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Από την έντυπη έκδοση
Ανάλυση – ΗΠΑ Εκλογές: Πρόκληση για Μπάιντεν η «καμένη γη» του Τραμπ
Αναδρομικά: Οι τελικές επιστροφές στο δημόσιο – Τι περιμένουν 450.000 συνταξιούχοι και απόστρατοι
Μόνο στον «Ε.Τ.»: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr