Όπως δήλωσε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup, ενώ διευκρίνησε ότι το Βερολίνο δεν είναι ο τόπος λήψης των σχετικών αποφάσεων.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ακόμη, η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, ωστόσο υπήρξαν πάντοτε ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.
Η γερμανίδα καγκελάριος αφού είπε πόσο χαίρεται που συνάντησε χθες και σήμερα τον έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι θα ασχοληθούν με το προσφυγικό.
«Η Ελλάδα έχει εξωτερικά σύνορα και θαλάσσια σύνορα» δήλωσε και θύμισε ότι ήρθαν 400.000 άνθρωποι στην χώρα «και αυτό είναι μια τεράστια επιβάρυνση».
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία το θέμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Επεσήμανε ότι τα πράγματα εκεί εξελίσσονται αργά αλλά η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η σωστή κίνηση γιατί καταπολεμούνται οι δουλέμποροι.
Μεγάλης σημασίας το Κυπριακό, είπε η Μέρκελ και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό με το μικρό του όνομα.
Η σημερινή περίοδος μας δοκιμάζει γιατί έχουμε προκλήσεις στην οικονομία και στην μετανάστευση. Απαιτεί γενναίες αποφάσεις, καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοκεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Παρά τις δυσκολίες να αποφευχθεί περεταίρω αβεβαιότητα. Να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις σφυρηλατώντας το όραμα για την Ευρώπη. Κοινή μας επιδίωξη μια σταθερή Ευρώπη με ειρήνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Κοινή μας απειλή οι ακραίες ακροδεξιές ρατσιστικές φωνές στην Ευρώπη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ατ ευρωτουρκικά, το κυπριακο, το προσφυγικό και τη οικονομία, είπε ο πρωθυπουργός.
Για τα ευρωτουρκικά είπε ότι θα συζητήσουμε για τις σχέσεις με την Τουρκία μετα το αποτρόπαιο πραξικόπημα. Εχω επαναλάβει και θα το πω και σήμερα τις αρνητικές επιπτώσεις από την διόγκωση του εθνικισμού και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης. Δεν θα ανεχθούμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είπε ο κ. Τσίπρας.
Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπερ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας αλλά με την πλήρη συμμόρφωσή της. Είμαστε υπερ της εφαρμογής τη συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Το Κυπριακό αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα.Η θέση μας είναι σαφής: στηρίζουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς στρατό, με εγγυήσεις.
Θα ενημερώσω την καγκελάριο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά θετικές με ανάπτυξη 2,7% για το 2017 αλλά όραμά μας είναι η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης. Εγιναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Ζήτησε γενναίες αποφάσεις από όλους του εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες των ελλήνων. Η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης.
Περισσότερα σε λίγο…