Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, «το κλίμα που επικρατεί είναι να πάμε σε εκλογές σύντομα, πριν να έχουμε δημοψήφισμα για την εργασιακή μεταρρύθμιση», δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Giuliano Poletti. Η εργασιακή νομοθεσία (Jobs Act), μία από τις κεντρικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi, απαίτησε τροποποίηση του άρθρου 18 του Συντάγματος.
Στις 11 Ιανουαρίου, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας θα αποφανθεί αν η τροποποίηση αυτή ήταν τόσο ουσιαστική ώστε να επιτάσσει την έγκριση από τον λαό με δημοψήφισμα.
Reuters: Ένα βήμα πίσω ο Πούτιν - Έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Σε αυτή την περίπτωση, το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το αργότερο τον Ιούνιο, ενώ το πολιτικό κλίμα, με την εκκωφαντική απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα. Για τη διενέργεια δημοψηφίσματος απαιτούνται 500.000 υπογραφές, ενώ τα ιταλικά συνδικάτα έχουν ήδη συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, «ανύπαρκτη» χαρακτήρισε την Κομισιόν ο πρώην πρόεδρός της, Romano Prodi, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό San Marino Rtv. «Η Ευρώπη δεν μετράει πια καθόλου» είπε ο Πρόντι, που είναι ένας από τους πατέρες του κοινού νομίσματος. «Η Κομισιόν, που εκπροσωπεί την κοινή πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, δεν υπάρχει πια, γιατί οι χώρες πήραν πίσω τις εξουσίες». Παράλληλα, ο Prodi εξέφρασε ανησυχίες για την απομόνωση της Ιταλίας. «Η χώρα μας έχει ανάγκη να αποκαταστήσει την ταυτότητά της και τη συνοχή με την Ευρώπη. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μια Ιταλία μόνη της θα ήταν τρομακτικό πράγμα».
Παράλληλα, ο Prodi εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τη Γερμανία. «Η Γερμανία, λόγω των πλεονεκτημάτων της, είναι η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης, αλλά η ηγεσία είναι άλλο πράγμα, είναι αντίληψη των προβλημάτων των άλλων, των συλλογικών προβλημάτων και αυτό οι Γερμανοί δεν ξέρουν να το κάνουν».