Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες άλλες χώρες, όπου οι αρχές εντοπίζουν και ενημερώνουν τους ανθρώπους οι οποίοι ήλθαν σε στενή επαφή με έναν φορέα. Μια εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι πολύ καλύτερο οι ίδιοι οι φορείς να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που ίσως έχουν μολύνει, αντί για τις επίσημες ομάδες ιχνηλάτισης που έχουν σήμερα αυτήν την ευθύνη. Πρόσθεσε ότι το σύστημα λειτούργησε καλά όσο ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλός, όμως αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό όσο αυξανόταν.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ιχνηλάτισης, στη Σουηδία δεν θα τηρείται η ανωνυμία των προσβληθέντων. Οι φορείς πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε στενή επαφή. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό το σύστημα, ούτε αν οι αρχές θα ελέγχουν αν οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό συμμορφώνονται όντως με την οδηγία.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Στη Σουηδία έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 78.048 άνθρωποι συνολικά, ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Η Στοκχόλμη αποφάσισε να μην εφαρμόσει αυστηρή καραντίνα, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μια στρατηγική διαφορετική από εκείνη που ακολούθησε η υπόλοιπη Ευρώπη.
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η νέα οδηγία δεν θα ισχύει για τους ανθρώπους εκείνους που νοσούν βαριά και δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το καθήκον, ενώ και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών να κάνουν οι ίδιες την ιχνηλάτιση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr