Οι μελέτες για το εμβόλιο, που χορηγήθηκε σε περισσότερους από χίλιους υγιείς εθελοντές, έδειξαν ότι είναι ασφαλές και ότι προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Αν και οι επιστήμονες είναι ακόμη επιφυλακτικοί, καθώς θα περιμένουν τις δοκιμές σε πολύ μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, ωστόσο η επιτυχία αυτή της ομάδας της Οξφόρδης είναι η πρώτη αισιόδοξη είδηση εδώ και επτά μήνες, από τότε που η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.
Οι Βρετανοί πανηγυρίζουν την πρώτη αυτή επιτυχία στον μεγάλο αγώνα πολλών ερευνητικών ομάδων ανά τον κόσμο για την παραγωγή ασφαλούς εμβολίου κατά του κορονοϊού.
100 εκατ. δόσεις
Η χώρα έχει μάλιστα ήδη παραγγείλει από την εταιρία AstraZeneca -με την οποία υπογράφηκε η συμφωνία των ερευνητών της Οξφόρδης- 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Το εμβόλιο με τη ονομασία AZD1222 (ChAdOx1n) αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε 1.077 άτομα, το εμβόλιο προκάλεσε παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα (τα κύτταρα-πολεμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος), που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Τα επίπεδα των T- λεμφοκυττάρων (Τ-cells) κορυφώθηκαν σε 14 ημέρες μετά από τον εμβολιασμό και τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν μετά από 28 ημέρες. Βέβαια, θα πρέπει να περάσει καιρός για να διαπιστωθεί πόσο διαρκούν τα αντισώματα – εξάλλου, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο επίπεδο ανοσοαπόκρισης προστατεύει τους ανθρώπους από τον κορονοϊό.
Για την παραγωγή του εμβολίου AZD1222, η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης χρησιμοποίησε έναν ιό κρυολογήματος από χιμπατζήδες για να μεταφέρει τα γονίδια του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. Στον ιό -που τροποποιήθηκε γενετικά- προστέθηκε γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη της ακίδας του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Ελπίδες
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Σάρα Γκίλμπερτ, καθηγήτρια Ιολογίας, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά οι μελέτες θα συνεχιστούν στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 θα πρέπει κατά προτεραιότητα να χορηγηθεί στους εργαζομένους στα νοσοκομεία και τους ηλικιωμένους.
Ο… τζαμπατζής Ελον Μασκ
Τα ερωτήματα
Το πρώτο ερώτημα, που αφορά στην ανοσοαπόκριση, είναι αδύνατον να απαντηθεί τώρα, καθώς πρέπει να γίνουν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές σε πολλές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική, Βραζιλία, ΗΠΑ). Αυτές οι δοκιμές, που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, θα δείξουν αν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια Covid-19 ή τουλάχιστον την κάνει πιο ήπια σε περίπτωση που ο κορονοϊός προσβάλλει ένα εμβολιασμένο άτομο.
Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό ερώτημα, αφορά στην ασφάλεια του εμβολίου. Επειδή ορισμένα εμβόλια προκαλούν σε μεγάλο βαθμό την ασθένεια αντί να παράγουν ανοσία, το αν είναι ασφαλές είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητά του. Η ομάδα της Οξφόρδης δεν κρύβει ότι υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες, από τη χορήγηση του εμβολίου, αλλά είναι πολύ μικρές και καθόλου επικίνδυνες για τον οργανισμό των ληπτών. Πονοκέφαλος ή πυρετός που αντιμετωπίζεται εύκολα με παρακεταμόλη ήταν οι παρενέργειες που εμφανίσθηκαν στο 70% των εθελοντών και δεν ανησύχησαν του ερευνητές.
Στη… μάχη
Εκτός από τη συμφωνία με τον βρετανικό όμιλο AstraZeneca, η κυβέρνηση Τζόνσον έχει συνάψει συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατομμυρίων δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων, της γερμανο-αμερικανικής BioNTech/Pfizer και αυτό του γαλλικού εργαστηρίου Valneva. Η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer δημοσιοποίησαν τα πρώτα στοιχεία από το πειραματικό εμβόλιό τους, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και δημιούργησε αντισώματα.
Η δοκιμή που έγινε στη Γερμανία αφορούσε μικρό δείγμα – 60 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν σε περισσότερους εθελοντές.
Ελπίδες για φάρμακο
Ενα εισπνεόμενο φάρμακο που χορηγήθηκε σε περίπου 100 ασθενείς σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός. Στην κλινική δοκιμή χορηγήθηκε στους ασθενείς – εθελοντές αντι-ιική πρωτεΐνη (ιντερφερόνη βήτα-1α) κατευθείαν στους πνεύμονες. Η χορήγηση της ιντερφερόνης β στους πνεύμονες πιστεύεται ότι θα μπορούσε να διεγείρει την απόκριση του ανοσοποιητικού. Στα πρώτα αποτελέσματα που καταγράφηκαν, η θεραπεία μείωσε κατά 79% την πιθανότητα των ασθενών να νοσήσουν με βαριά πνευμονία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr