Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Μαζί με τον Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη και στις περιοχές της Μίτιγκα και της Μισράτα ήταν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Γκιορέλ, ενώ φάνηκε ξεκάθαρα η επιρροή των Τούρκων επί των Λίβυων, σε βαθμό που ορισμένοι από τους δεύτερους εμφανίστηκαν να δυσφορούν για ορισμένες προκλητικές παρεμβάσεις των Τούρκων σε ζητήματα πολιτικά, στρατιωτικά, ενεργειακά και ναυτικά.
Ο Ακάρ πραγματοποίησε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας, ενώ μιλώντας σε επιτελείς του λιβυκού στρατού επεσήμανε ότι «θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι προπαρασκευές για ανακατάληψη της Σύρτης και της βάσης Αλ Τζούφρα, με ευρύτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο της λιβυκής εδαφικής επικράτειας»! Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία στη Λιβύη ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια και να έχει καθοριστική παρουσία σε ανατολική Μεσόγειο, με ευρύτερες προεκτάσεις στην Υποσαχάριο Αφρική, με τα κράτη της οποίας έχουμε ήδη στενές σχέσεις και τα οποία θα επισκεφθώ σύντομα». Λόγω της ιδιαίτερα ισχυρής θέσης του στενά συνδεδεμένου με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπουργού Εσωτερικών Φατίχ Μπασάγκα (του πιο ισχυρού άνδρα του καθεστώτος ως και της πιο ριζοσπαστικής πολιτοφυλακής της Μισράτα), ο Ακάρ έκανε λόγο για «στρατιωτικο-ανθρωπιστικές συμφωνίες διάρκειας πολλών χρόνων». Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι παρακάτω:
- Μνημόνιο στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη που προβλέπει την απόλυτη στήριξη στον Σάρατζ, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις/στρατιωτικοί στη χώρα δεν θα μπορούν να διωχθούν για τυχόν επιμέρους αδικήματα, που πιθανότατα να διαπράξουν ή λάβουν χώρα.
- Ενεργοποίηση μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα του μνημονίου που διέπει τις θαλάσσιες ζώνες στο Λιβυκό πέλαγος με συνεχή την παρουσία τουρκικών πλοίων. Επίσης η Τουρκική Ακτοφυλακή αναλαμβάνει την εκπαίδευση των Λίβυων που θα είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ακτών τους (προφανώς το πρώτο σημαίνει ότι περνάμε στην τελική φάση της προετοιμασίας για τις υδρογραφικό-γεωλογικές-βυθογραφικές μελέτες/έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από την πλευρά της Λιβύης).
- Το πιο ισχυρό πρόσωπο στα ζητήματα άμυνας είναι ο υφυπουργός Ναμρούς που τόνισε ότι «όλες οι λιβυκές δυνάμεις θα εκπαιδεύονται αποκλειστικά από τους Τούρκους σε κέντρα της Τριπολιτάνα ως και σε στρατιωτικές σχολές στην Τουρκία, πλην ορισμένων στελεχών της πολεμικής αεροπορίας που θα εκπαιδεύονται στην Κόνια/Ικόνιο».
- Ο Ακάρ μετέβη στην αεροπορική σχολή της Μισράτα (όπου ήδη υπάρχουν εκπαιδευτές της τουρκικής αεροπορίας), ενώ επισκέφθηκε και το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου τόνισε ότι «θα στείλει πολύ σύντομα επιπρόσθετο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό». Εκεί συναντήθηκε και με ομάδα Ιταλών στρατιωτικών.
- Επιθεώρησε το αεροδρόμιο της Μίτιγκα, όπου ενεργούν Τούρκοι αλλά και Ιταλοί σε θέματα αποναρκοθέτησης. Παράλληλα είχε ενημέρωση από Λίβυους της Ταρχούνα αναφορικά με τις περιπτώσεις των «μαζικών τάφων».
- Από τη Μισράτα επιβιβάστηκε σε τουρκικό ελικόπτερο και μετέβη σε φρεγάτα που πλέει ανοικτά της πόλης και στην οποία είναι εγκατεστημένο το νευραλγικό κέντρο επιχειρήσεων του τουρκικού εκστρατευτικού σώματος στη Λιβύη. Εκεί παρουσίασε επί μία ώρα μελέτη των διακλαδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας από το βόρειο Ιράκ μέχρι τη Σομαλία και από εκεί μέχρι τις μεσογειακές ακτές.
- Τέλος, τόνισε ότι σταδιακά θα ανακαταληφθούν οι τερματικοί σταθμοί των πετρελαϊκών βάσεων της Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ στη νοτιοδυτική Λιβύη, που τελούν υπό κατάληψη από τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία WAGNER του εκλεκτού φίλου του Πούτιν, του μεγιστάνα Γεβγένι Πρικόζιν (εδώ και δύο εβδομάδες).
Δεν παρέλειψε αναχωρώντας από την Τρίπολη να αναφερθεί στις «στενές» σχέσεις της Αγκυρας με τους Αμερικανούς και ειδικά με την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα Νατοϊκά στρατηγεία και οι Αμερικανοί ανησυχούν για την παρουσία Ρώσων στην ανατολική Λιβύη, καθώς και για τις σχέσεις της Αιγύπτου με τη Ρωσία.
Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Λιβύη «άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης της Αλ Ουατίγια, προκαλώντας ζημιές σε αντιαεροπορικά συστήματα τουρκικής προέλευσης που είχαν εγκατασταθεί εκεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Πληροφορίες φέρουν τα ρωσικής προέλευσης αεροσκάφη να είχαν πιλότους μισθοφόρους από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία ως και από το καθεστώς Ασαντ της Συρίας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση