Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο Ερντογάν, στην πρώτη μετά την τρίμηνη καραντίνα -λόγω της πανδημίας- επίσκεψή του, μετέβη στο εμιράτο του Κατάρ μαζί με τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και τους ειδικούς εκπροσώπους του Φ. Αλτούν και Ι. Κάλιν. Αποφασίστηκε η περαιτέρω οικονομική υποστήριξη της Ντόχα στην Αγκυρα με αρκετά δισ. δολάρια, καθώς και η πλήρης αναβάθμιση της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της ενέργειας και της σύγχρονης εκπαίδευσης.
Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βάση της Ντόχα θα αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά, ενώ σε αυτήν θα εκπαιδευτούν άλλοι 120 Καταριανοί αξιωματικοί. Επιπλέον, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του εμιράτου θα εκπαιδευτούν στα δύο λίαν υψηλού επιπέδου Κέντρα για ειρηνευτικές αποστολές ως και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (νατοϊκών προδιαγραφών) που εδρεύουν στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν με τον εμίρη Τανίμ αλ Θανί εξέφρασαν την απόλυτη ταύτιση απόψεων αναφορικά με τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και της Σομαλίας, όπου ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής χρηματοδοτείται από το Κατάρ. Πέραν αυτών, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την πενταμερή συνεργασία με τη Μαλαισία, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Την ίδια ημέρα, ως προάγγελος της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, βρισκόταν στην Τρίπολη της Λιβύης ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, που συζήτησε με τον Σάρατζ και τον επικεφαλής του λιβυκού ναυτικού αρχιπλοίαρχο Ρέντα Ισά τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μία εκ των δύο κυοφορούμενων βάσεων της Τουρκίας στη βορειοαφρικανική ακτή και συγκεκριμένα τη βάση για πλοία επιφανείας και υποβρύχια στη Μισράτα (η συγκεκριμένη πόλη ήταν το κέντρο της ισχυρής παρουσίας των Οθωμανών επί αιώνες). Ο Ακάρ συναντήθηκε με τον Σάρατζ, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχαμέτ αλ Σαρίφ, παρόντος του Τούρκου πρέσβη στην Τρίπολη Σερχάτ Ακσεν. Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα παραμείνει για πολύ χρόνο στη Λιβύη και θα την ενισχύσει περισσότερο κατά του Χαφτάρ, ενώ, μιλώντας σε σχολή επιτελών, τόνισε ότι «σε πολύ λίγο καιρό θα ενεργοποιηθεί και το θαλάσσιο Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τέλος, για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέφερε ότι «διεξάγουν πολυμετωπικές επιχειρήσεις από το ΒΑ Ιράκ μέσω Συρίας μέχρι τη Λιβύη».
Δεν παρέλειψε στην «κλειστή» ενημέρωση να προσθέσει ότι η Αγκυρα είναι σε συνεχή επαφή με το ΝΑΤΟ, την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής στη Στουτγάρδη ΑFRICOM υπό τον στρατηγό Στέφεν Τάουνσεντ και το κλιμάκιό της στην Τυνησία, καθώς και με τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Επέκρινε δριμύτατα την παρουσία Σουδανών και Ρώσων μισθοφόρων που μάχονται υπέρ του Χαφτάρ, ενώ τόνισε ότι «δεν πρέπει να διχοτομηθεί η Λιβύη και να αποκτήσουν πολύ κοντά σε βάσεις του ΝΑΤΟ στρατιωτική πρόσβαση οι Ρώσοι». Σημειώνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «ανοίγει εκ νέου την πρεσβεία της συνολικά στη Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη, η οποία όμως προς το παρόν θα καλύπτει τη χώρα μέσω της διπλωματικής αποστολής υπό τον επιτετραμμένο Μπολτάεφ από την Τύνιδα» (η Ρωσία είχε κλείσει την πρεσβεία της εκεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης το 2013).
Από πλευράς Ανατολικής Λιβύης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, είχε επαφές με τη Μόσχα, ενώ εκπρόσωποι 113 φυλών της Ανατολικής Λιβύης θα έχουν επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους στη Δυτική Αίγυπτο για τη μεθοριακή ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, σήμερα με έμμεσο τρόπο το Λονδίνο υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και δηλώνει ότι «ανησυχεί για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων ως και άλλων παραστρατιωτικών στοιχείων σε ορισμένες βάσεις – τερματικά πετρελαιοπηγών, όπως στην Ελ Σαράρα στη Νότια Λιβύη, και υποστηρίζει ότι πρέπει να αποχωρήσουν».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση