Αμέσως, τουλάχιστον δέκα δικηγόροι, διευθυντές και επικεφαλής στρατηγικής συσκέφθηκαν για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το tweet του προέδρου που κατέληγε: «Οταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί» και κατά πόσο παρακινούσε στη βία εν μέσω των κοινωνικών αναταραχών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Η απόφαση βάρυνε, τελικώς, τον Ντόρσεϊ, ο οποίος έχει γίνει και στο παρελθόν δυσάρεστος με τον Αμερικανό πρόεδρο, κρίνοντας πως θα πρέπει να μπει προειδοποιητική σήμανση στην ανάρτησή του. Ο 43χρονος συνιδρυτής της πλατφόρμας, με περιουσία 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με την παραπληροφόρηση, την ελευθερία του λόγου και τον έλεγχο του περιεχομένου.
Τρεις προειδοποιήσεις
Η κίνηση ελέγχου της αλήθειας των tweets του προέδρου σήμανε και την αρχή του πολέμου μεταξύ Twitter – Τραμπ. Σε λίγες ημέρες, το Twitter έβαλε προειδοποιητικές σημάνσεις σε τρεις αναρτήσεις του Τραμπ, κάνοντας ξεκάθαρο πως δεν σκοπεύει να κάνει… εξαιρέσεις για τον Αμερικανό πρόεδρο, παρόλο που στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν «ακουμπάει» τις αναρτήσεις των αρχηγών κρατών «λόγω της εγγενώς αξιοσημείωτης φύσης των θέσεών τους».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε την αλλαγή στάσης αναπάντητη, υπογράφοντας διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αίροντας την ασυλία τους κατά οποιασδήποτε δικαστικής δίωξης από τρίτους που συνδέεται με το περιεχόμενο. Ο ίδιος, πάντως, έκανε λόγο για κίνηση υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου. Το διάταγμα αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές και να καταλήξει σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Ο Ζάκερμπεργκ διάλεξε… ουδετερότητα
Η αποφασιστική κίνηση του Ντόρσεϊ να «αντιμετωπίσει» τον Τραμπ ικανοποίησε μερίδα δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που εδώ και χρόνια ζητούν να υπάρξει σχετικός έλεγχος. Ομως, οι πρωτοβουλίες του Ντόρσεϊ εξέθεσαν το Facebook και τον ιδρυτή του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος απέφυγε να αποδοκιμάσει τις εμπρηστικές θέσεις που διατυπώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγοντας μια πιο διπλωματική προσέγγιση, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες των υπαλλήλων και των συνεργατών του.
Ο Ζάκερμπεργκ στο δικό του προφίλ στο Facebook καταδίκασε τη «διχαστική και εμπρηστική ρητορική του προέδρου», ωστόσο, ως ιδρυτής και CEO του πιο ισχυρού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για τη στάση «ουδετερότητας».
› Ζάκερμπεργκ και Ντόρσεϊ μοιράζονται κοινά: Και οι δύο παράτησαν τις σπουδές τους για να αφοσιωθούν στη Σίλικον Βάλεϊ. Η παρουσία τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυξήθηκε όταν οι εταιρίες τους βρίσκονταν στο επίκεντρο, ωστόσο κανείς τους δεν δείχνει να είναι άνετος μπροστά στην κάμερα… Ομως, η στάση του Facebook και του Twitter δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική. Από τη μία, το Twitter, ως μία μικρότερη πλατφόρμα που έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσει τον πρόεδρο να αναρτά κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της εταιρίας. Από την άλλη, το Facebook, που αφήνει όλες τις αναρτήσεις ανοιχτές, αξιοποιώντας τη «διπλωματία των posts».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής