Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας δημοσιεύτηκαν οι 7 αιτήσεις της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO) για να ξεκινήσουν έρευνες στη Μεσόγειο σε σημεία που φτάνουν και σε απόσταση 6 μιλίων, ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως με την κίνηση αυτή η Αγκυρα ουσιαστικά ανακοινώνει πως θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της, που έχει ήδη κοινοποιήσει στον ΟΗΕ και κλείνει όλες τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου. Στα σημεία που έχει κατατεθεί αίτημα από την TPAO διαφαίνεται ότι η Τουρκία -με την κίνηση αυτή- θεωρεί πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της και θέλει να μην αφήσει περιθώρια κινήσεων στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως στο αίτημα για τις έρευνες αναφέρει πως «ανακοινώνεται ότι η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων στο σημείο AR/TPO/KD/O20, O21, P20, P21 (σ.σ.: εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου σε όριο 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα) και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20, R21, S20, S21 (σ.σ.: εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).
Αδειες
Βέλγιο: Ζευγάρι βίαζε τις τέσσερις κόρες του, τους έδιναν αλκοόλ και μυοχαλαρωτικά - Σοκάρουν οι αποκαλύψεις
Επιπλέον, «η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές» (εδώ δεν λέει πως κατέχει, απλά ζητεί άδεια ερευνών πετρελαίου, άρα νέα άδεια για ολόκληρη την περιοχή όλο το οικόπεδο) R18, R19, S18, S19 (σ.σ.: ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ.: περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.
Η αίτηση κατατέθηκε στις 21 Απριλίου στη Γενική Γραμματεία Μεταλλείων και Πετρελαίων της Τουρκίας, δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου και σε λίγους μήνες αναμένεται να γίνουν οι παραχωρήσεις αδειών.
Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σε 2-3 μήνες θα δοθούν άδειες για να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και έχει ανακοινώσει πως το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Αγια-Σοφιά έγινε τζαμί ως δικαίωμα κατάκτησης, αλλά βρήκε την ευκαιρία και για το αίτημά του για τζαμί στην Αθήνα.
Ντελίριο
«O Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη, του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγια- Σοφιά, αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα κατάκτησης προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν ανταποκρινόμενα στις ανάγκες. Ομως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολά μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα, δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Ολα έγιναν ένα με το έδαφος. Ομως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.