Η γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε εξάλλου χθες Σάββατο νέο θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 – 26.928 – σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης να ανέρχεται πλέον σε 465.166.
Οι μοναδικές τρεις χώρες οι οποίες μετρούν επισήμως περισσότερους νεκρούς από ό,τι η Βραζιλία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη είναι οι ΗΠΑ (103.758), το Ηνωμένο Βασίλειο (38.376) και η Ιταλία (33.340). Η Γαλλία καταλαμβάνει πλέον την πέμπτη θέση (28.771) σε αυτή την μακάβρια κατάταξη.
Στη Βραζιλία, ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπενταπλάσιος από τον επίσημο, με δεδομένο ότι στη χώρα δεν γίνονται μαζικά τεστ, ενώ διατυπώνονται καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των δειγμάτων.
Οι δύο βραζιλιάνικες πολιτείες με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης παραμένουν το Σαν Πάουλου και το Ρίο ντε Ζανέιρο (και οι δύο νοτιοανατολικά), αν και οι πολιτείες που δέχονται τα βαρύτερα πλήγματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους είναι οι φτωχότερες, στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου τα συστήματα υγείας βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους.
Η πανδημία προελαύνει στη Βραζιλία εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ κυβερνητών πολιτειών και δημάρχων για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, που ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διατείνεται πως φέρνουν οικονομική καταστροφή.
Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητεί εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού κι έχει χαρακτηρίσει την COVID-19 επανειλημμένα «γριπούλα», συνεχίζει να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις οπαδών του και να κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για την τήρηση κοινωνικής απόστασης.