Θυμίζουμε ότι ο φερόμενος ως «σχεδιαστής» τoυ μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και από τους φανατικούς υποστηρικτές της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», αρχηγός του τουρκικού Στόλου Τζιχάντ Γιαϊτζί, μετατάχθηκε και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου με απόφαση της τουρκικής προεδρίας.
Αυτή η κίνηση θεωρείται ως «παροπλισμός διά αναβαθμίσεως», καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα είναι πια αρχηγός και θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Επιτελείου.
Στον τουρκικό Τύπο, αρθρογράφοι υπενθυμίζουν πως ο Γιαϊτζί είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρώην αρχηγός Στόλου της Τουρκίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hürriyet» είχε δηλώσει πως «η Τουρκία μπορεί και πρέπει να καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το Ισραήλ». Ο Τσαβούσογλου είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό το σχέδιο ούτε είναι εφικτό αλλά ούτε είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Στοχοποίηση
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Hürriyet» Νεντίμ Σενέρ είχε υποστηρίξει πως «μέσα στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον Τζιχάντ Γιαϊτζί για τα κριτήρια που είχε θέσει για τον εντοπισμό μελών του FETO (Fetometre)».
Στην Αγκυρα είχαν προκαλέσει εντύπωση και τα διαδοχικά βιβλία του Γιαϊτζί, που υποστήριζαν πως η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στα 3 μίλια, οι θεωρίες του για ΑΟΖ με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.τ.λ., ζητήματα που δεν είναι στην άμεση ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Στην Τουρκία αναφέρουν πως η προσωπική υπερπροβολή του και οι θέσεις του ενδέχεται να συνέβαλαν στην απόφαση αυτή. Η εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν ενοχλημένος από την προβολή του Γιαϊτζί ως αρχιτέκτονα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης, για τις συνεντεύξεις του, για την προβολή του. Ηδη είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως ο Ακάρ έβαλε εμπόδια σε διαλέξεις που είχε σχεδιάσει ο Γιαϊτζί. Ο Ακάρ στα στελέχη του AKP είχε κάνει συστάσεις, τους είχε υπενθυμίσει πως το σχέδιο του μνημονίου με τη Λιβύη έχει παρελθόν 10 ετών και είχε τονίσει πως δεν πρέπει να παρουσιάζεται ο Γιαϊτζί ως ο αρχιτέκτονας του μνημονίου αυτού!». Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως «στο προηγούμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναμενόταν να προαχθεί, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο».