Η χώρα είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη από το 1987, όμως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005 και προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Επιβραδύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το κύμα των εκκαθαρίσεων στην Τουρκία με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
«Αν υπήρχαν αντικειμενικές, δίκαιες διαπραγματεύσεις (…) τότε δεν θα υπήρχε λόγος να μην είναι σήμερα η Τουρκία πλήρες μέλος» της ΕΕ, είπε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Τσελίκ επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή την περασμένη εβδομάδα πρότεινε το “προσωρινό πάγωμα” της ενταξιακής διαδικασίας.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Το κείμενο που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές, το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, «είναι το πιο άδικο ψήφισμα στην ιστορία» είπε ο Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν στάθηκαν αλληλέγγυοι απέναντι στην Τουρκία κατά την περίοδο του πραξικοπήματος.
«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια θαυμάσια χώρα και ο λαός αυτής της χώρας ζει μέσα στον πλουραλισμό, υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Σας παρακαλώ, προσπαθήστε να μας καταλάβετε», συνέχισε.
Ο Τσελίκ θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τους Επιτρόπους που χειρίζονται τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Εξαιρουμένης της Αυστρίας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι στιγμής τάσσονται κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.