Με φόντο τα φορτηγά ψυγεία που έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία και τις σκηνές – αυτοσχέδια νοσοκομεία στο Central Park, οι ομογενείς παλεύουν με κάθε τρόπο να προστατευτούν ώστε να μην καταλήξουν στα νοσοκομεία όπου επικρατεί το απόλυτο χάος. Ηδη η ελληνοαμερικανική κοινότητα θρηνεί τους πρώτους νεκρούς ενώ άλλοι που είναι μάλιστα νέοι σε ηλικία και απόλυτα υγιείς προσβλήθηκαν από τον φονικό ιό και έδωσαν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
Ανάμεσά τους και τρεις φίλοι που μολύνθηκαν ταυτόχρονα, όπως εξηγεί στον «Ε.T.» ένας από αυτούς, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Πιτσινός. «Βρεθήκαμε για φαγητό με δύο φίλους μου στο σπίτι του ενός στις 11 Μαρτίου. Πέντε ημέρες μετά εκδηλώσαμε συμπτώματα και οι τρεις ταυτόχρονα, ο Γιώργος πήγε στο νοσοκομείο, στα επείγοντα, ο Αντρέας κατέληξε στην εντατική κι εγώ, αφού οι δυο τους ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρέμεινα στο σπίτι, όπως συνιστούν οι ειδικοί, καθώς δεν χρειαζόταν να κάνω τεστ. Αρχικά είχα χαμηλό πυρετό και κρυάδες, σταδιακά όμως άρχισα να πονάω παντού σαν να είχα υποστεί άγριο ξυλοδαρμό και ταυτόχρονα να μην μπορώ να αναπνεύσω».
Οπως λέει ο κ. Πιτσινός, επέλεξε να μείνει στο σπίτι του στο κέντρο του Μανχάταν, καθώς δεν φανταζόταν ότι ο ιός θα τον καταβάλει, αφού είναι νέος -42 ετών– υγιέστατος και γυμνάζεται συστηματικά. Οκτώ ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων όμως άρχισε να έχει σοβαρό πρόβλημα με την αναπνοή του. «Ημουν μόνος μου στο σπίτι γιατί δεν ήθελα να κολλήσω το παιδί μου ή κάποιον άλλον άνθρωπο από το στενό μου περιβάλλον. Στις 3 τα ξημερώματα έζησα κάτι δραματικό, μου κοβόταν η ανάσα. Φοβήθηκα τόσο πολύ που έπεσα στο πάτωμα και προσευχόμουν. Εμεινα συνολικά 14 ημέρες άρρωστος και μετά άρχισα να συνέρχομαι. Δεν επαναπαύομαι, όμως, γιατί ένας φίλος μου από τη Βερόνα της Ιταλίας μου είπε ότι μπορεί να ξανακολλήσω. Είμαι πολύ θυμωμένος που δεν πάρθηκαν και εδώ μέτρα όπως στην Ελλάδα και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Εκτιμώ ότι ο Τραμπ θα έχει σοβαρό πρόβλημα στις επόμενες εκλογές».
«Ηταν τρομακτικό»
Ακόμα πιο τρομακτική ήταν η εμπειρία του ενός από τους δύο φίλους του Μιχάλη Πιτσινού, δικηγόρου στο επάγγελμα, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο facebook περιέγραψε την περιπέτειά του με σκοπό να καταστήσει σαφές ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Αρχικά πήγε στα επείγοντα και του είπαν ότι το αποτέλεσμα του τεστ θα έβγαινε σε πέντε ημέρες. «Γέλασα και τους είπα ότι μπορεί να έχω πεθάνει μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα», γράφει ο δικηγόρος που γύρισε τελικά στο σπίτι του. Μετά από λίγες ημέρες όμως η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και ένιωσε ότι πνιγόταν. Ετσι ξαναπήγε στα επείγοντα και τότε κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στην εντατική. «Μου έδωσαν ως αγωγή αζιθρομικύνη και το φάρμακο για τη μαλάρια, την υδροχλωροκίνη. Είμαι βαθιά ευγνώμων στην οικογένειά μου και στους φίλους μου που με στήριξαν. Συναισθηματικά το να είσαι στο νοσοκομείο είναι τρομακτικό γιατί είσαι σε πλήρη απομόνωση. Ευχαριστώ το κινητό μου που με βοήθησε να μην τρελαθώ», γράφει ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος και προσθέτει:
«Ολοι όσοι συγκρίνετε τον κορονοϊό με τη γρίπη κάνετε φοβερό λάθος. Αυτή η ασθένεια είναι επιθετική και φονική. Δεν έχω άσθμα, έχω μια συσκευή αλλά ποτέ δεν τη χρησιμοποίησα και δεν καπνίζω. Χωρίς την εντατική στο νοσοκομείο δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Σας παρακαλώ, κρατήστε την κοινωνική απόσταση και βοηθήστε στο να ισιώσουμε την καμπύλη», καταλήγει.
Με προσοχή παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και ο κορυφαίος Ελληνας ερευνητής του Columbia Τζόζεφ Γκόγκος που έχει διακριθεί διεθνώς για την έρευνά του σχετικά με τη σχιζοφρένεια και ζει στην αμερικανική μεγαλούπολη. Οπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο, μοιραίο για την εξέλιξη των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη ήταν το καθυστερημένο κλείσιμο των σχολείων. «Τα σχολεία έχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο μαθητές και για εβδομάδες γινόταν διασπορά του ιού σε όλη την πόλη. Επρεπε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο να φροντίσει ώστε να κλείσουν νωρίτερα», επισημαίνει. Οπως αναφέρει ο Ελληνας ερευνητής, στο Columbia γίνονται αυτό το διάστημα πολλές έρευνες για τον φονικό ιό από ομάδες συναδέλφων του. «Οι έρευνες εξελίσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις με έμφαση στην παρασκευή φαρμάκου για τον κορονοϊό και γίνονται ήδη δοκιμές σε ανθρώπους. Σε έναν με δύο μήνες θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι δοκιμές αυτές έχουν αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Γκόγκος.
«Περισσότεροι από 1.000 Ελληνες επέστρεψαν τις τελευταίες 15 ημέρες»
Ανοιχτό παραμένει όλο αυτό το διάστημα το Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη και εξετάζει αλλεπάλληλα αιτήματα επαναπατρισμού. «Η μεγάλη εξάπλωση του ιού οφείλεται σε δύο παράγοντες: Στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν έγκαιρα περιοριστικά μέτρα και στην πυκνότητα του πληθυσμού, καθώς ειδικά στο Μανχάταν μένουν 68.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό μίλι», λέει στον «Ε.Τ.» ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας.
Η έκρηξη των κρουσμάτων έχει προκαλέσει, όπως επισημαίνει, έντονη ανησυχία στην ελληνική κοινότητα. «Το ελληνικό είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό προξενείο που είναι ανοιχτό συνεχώς. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους Ελληνες που ζουν εδώ και εξετάζουμε τα αιτήματά τους που έχουν κυρίως να κάνουν με την επιστροφή στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 1.000 Ελληνες, φοιτητές, τουρίστες και κάποιοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει το τελευταίο 15ήμερο και είναι πολλοί ακόμα που θέλουν να γυρίσουν και να ζήσουν στην πατρίδα αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Κάποιοι ζητούν να προγραμματιστούν πτήσεις επαναπατρισμού, ωστόσο δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς υπάρχουν ακόμα εμπορικές πτήσεις όπως αυτή της Qatar Airways Νέα Υόρκη -Ντόχα – Αθήνα. Είναι πάντως εντυπωσιακό γιατί κάποτε όλοι ήθελαν να έρθουν στην Αμερική και για το ιατρικό της σύστημα, ενώ τώρα εύχονται να ήταν στην Ελλάδα λόγω των χειρισμών της στο θέμα του κορονοϊού. Ο κόσμος εδώ είναι φυσικό να φοβάται. Ηρθε και αυτό το πελώριο πλωτό νοσοκομείο του στρατού που είχε ξανάρθει στη Νέα Υόρκη μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες».
Μεταξύ των ομογενών που προσβλήθηκαν από τον ιό βρίσκεται και ένας 45χρονος γιατρός, ο φύλακας – άγγελος της Ελληνικής Κοινότητας που εξέταζε ασθενείς δωρεάν. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και όλοι του εύχονται να κερδίσει τη μάχη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου