Οι αντίπαλοι ηγέτες της Λιβύης διεξάγουν σήμερα ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα. Η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, τους καλούν να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματισθεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.
Μιλώντας δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Στις 19 Ιανουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει Γερμανία για να συναντήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αντίθετα με τον προγραμματισμό, σύμφωνα με τον οποίο στις 24 Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ επρόκειτο να επισκεφτεί την Τουρκία, ο Ερντογάν είναι αυτός που θα ταξιδέψει στο Βερολίνο.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι παίκτες στο θέμα της Λιβύης είναι η Ρωσία και η Τουρκία με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν διακριτικά και από μακριά και τους Ευρωπαίους να είναι ανήμποροι να αντιδράσουν δυναμικά και να αρκούνται σε κάποια ψηφίσματα.
Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με τον Κόντε δεν είναι καθόλου τυχαίο από την στιγμή που η Ιταλία έχει τραβήξει πολύ διαφορετική γραμμή από αυτή της Γαλλίας στηρίζοντας τον Σάρατζ.
Αύριο η απάντηση Χαφτάρ για την εκεχειρία
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Μόσχας βρίσκονται σε καλό δρόμο εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ria το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.
Από την πλευρά του ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, έως αύριο το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει επί της συμφωνίας.
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.
Παράλληλα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».
«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).