Συγκεκριμένα, η Τουρκία φαίνεται πως δεν θα στείλει στρατιώτες στη Λιβύη, αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και οπισθοχωρήσουν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς του το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη και να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε από την Άγκυρα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο… μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν “οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις”», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Φουάτ Οκτάι. «Τότε, γιατί να πάμε εκεί;», σημείωσε.
Η Τουρκία ποντάρει σε οπισθοχώρηση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ
Όπως είπε ακόμη ο ίδιος, η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές. Η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει με στρατιωτικό εξοπλισμό την GNA παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που έχει δει το Reuters, και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε την Τρίτη να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη, εκφράζοντας την ανησυχία για στρατιωτική κλιμάκωση. Στη συνεδρίαση που έγινε εκτάκτως την Τρίτη, έπειτα από αίτημα του Καΐρου, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη «να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».