Το πιο ενδιαφέρον του στοιχείο είναι πως η περιουσία ενός κατατασσόμενου που αυξήθηκε περισσότερο εντός του 2019 δεν είναι του Τζεφ Μπέζος της Amazon, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά ενός Κινέζου χοιροτρόφου.
Η καθαρή περιουσία του Τσιν Γινγκλίν, προέδρου της κινεζικής χοιροτροφικής επιχείρησης Muyuan Foodstuff Co., ανήλθε σε αστρονομικά επίπεδα μέσα στο 2019, σημειώνοντας αύξηση πάνω από τα 6,6 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους φτάνοντας στα 8.56 δισ. σήμερα –μία αύξηση άνω του 341% σύμφωνα με τον Bloomberg Index.
Η έλλειψη χοιρινού κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της επιδημίας αφρικανικής πανώλης στα κινεζικά χοιροστάσια –που έχασαν το ένα τρίτο της παραγωγής τους και οδήγησαν σε αύξηση της τιμής του κρέατος κατά 50%- επέτρεψε στον Τσιν Γινγκλίν να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων του, ιδίως στο δεύτερο μισό του έτους.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2019, τα κέρδη του 54χρονου επιχειρηματία, που ίδρυσε την εταιρεία του το 1992, αρχικά διαθέτοντας μόλις 22 χοίρους, αυξήθηκαν κατά 260% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018, ανακοίνωσε το Bloomberg.
Αλλά δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που πλούτισε χάρη στην αύξηση της τιμής του χοιρινού, μέσα στο 2019. Και ο Λιού Γιονγκχάο, ιδιοκτήτης της New Hope Group, ηγετική εταιρεία στον τομέα της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος στον κόσμο, είδε την περιουσία του να διπλασιάζεται σχεδόν μέσα στο τρέχον έτος, στα 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Βέβαια, την τύχη των δύο αυτών χοιροτρόφων δεν είχαν όλοι οι υπόλοιποι Κινέζοι μεγιστάνες, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο κατάλογο οι συνολικές περιουσίες των δισεκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 15%, έναντι των Αμερικανών και Γάλλων αντιστοίχων πλούσιων, των οποίων η καθαρή περιουσία αυξήθηκε κατά 35% και 17% αντίστοιχα.
Οι δισεκατομμυριούχοι που επλήγησαν περισσότερο κατά το 2019, με βάση τα ίδια στοιχεία, είναι εκείνοι με έδρα το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι είδαν τη συνολική περιουσία τους να υποχωρεί κατά 11 δισ. δολάρια. Οι ταραχές στην πρώην βρετανική αποικία επηρέασαν την κερδοφορία των μεγάλων οικογενειών, που ελέγχουν την οικονομία της αυτόνομης περιοχής, με έναν από τους μεγιστάνες της, τον Λι Κασίνγκ -τον επονομαζόμενο και ‘Σούπερμαν’ -, που φέρεται να χάνει 3 δισ. δολάρια μέσα στο 2019, να έχει χρηματοδοτήσει διαφημιστική εκστρατεία με αφίσες στους δρόμους, που ζητούν από τους συμπολίτες του «να δώσουν τόπο στην οργή και στη βία, στο όνομα της αγάπης», όπως μεταφέρει σε δημοσίευμά της η South China Morning Post.