Ξεκίνησε με εξαγγελίες για επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από Καναδά και Μεξικό, στους οποίους έδωσε τελικά παράταση ενός μηνός. Ακολούθησε η Κίνα. Πλέον, προκειμένου να «γίνει η αμερικανική οικονομία μεγάλη ξανά», διευρύνει το μέτωπο εναντίον όλων, προχωρώντας σε επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το εισαγόμενο αλουμίνιο από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως προανήγγειλε την Κυριακή. Προτού υπογράψει το σχετικό διάταγμα και γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ένα τσουνάμι αντιδράσεων καταγράφηκε χθες από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία.
«Η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από όλο τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημαίνοντας επιστροφή στο 2018. Κατά την πρώτη θητεία του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ (2017-2021), ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, για να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία, που αντιμετώπιζε αθέμιτο ανταγωνισμό από γειτονικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, όπως έλεγε.
Το 2019, οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, το 2023, η εγχώρια παραγωγή χάλυβα στις ΗΠΑ ήταν κατά 10% πιο χαμηλά σε σύγκριση με την προ δασμών Τραμπ περίοδο, καθώς η κυρίαρχη, παγκοσμίως, κινεζική βιομηχανία έχει ρίξει τις τιμές και οι δασμοί σταδιακά ανακλήθηκαν. Αν και τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν επιεικώς αμφίβολα λοιπόν, όπως σημειώνουν αναλυτές, ο Τραμπ επιλέγει τον ίδιο δρόμο.
Σήμερα, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της αμερικανικής κυβέρνησης, το μεγαλύτερο ποσοστό του χάλυβα που εισάγεται στις ΗΠΑ (79% πέρυσι) προέρχεται από τον Καναδά. Στο top-10 των εξαγωγέων ακολουθούν Βραζιλία, Μεξικό, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ταϊβάν, Ολλανδία και Κίνα. Οι Ευρωπαίοι, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Γαλλία, κατέχουν συνολικά το 15% των εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις εισαγωγές αλουμινίου, με τον Καναδά να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή.
Με τη νέα εξαγγελία Τραμπ οι μετοχές χαλυβουργικών κολοσσών υποχώρησαν χθες από τη Γουόλ Στριτ μέχρι τα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια. Από το Βερολίνο μέχρι τη Σεούλ, υπουργοί Οικονομικών είχαν έκτακτες συσκέψεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας, εν μέσω κύματος μηνυμάτων από πολλές πρωτεύουσες, που προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν με αντίμετρα.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο CNN, επαναλαμβάνοντας πως η επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση των τιμών στο ράφι για τους Αμερικανούς καταναλωτές. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη, όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, υπενθυμίζοντας πως και το 2018 η Ε.Ε. είχε απαντήσει. «Η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει μόνο συντονισμένα και αποφασιστικά σε μονομερείς περιορισμούς στο εμπόριο και είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Καναδάς και Βραζιλία διαμηνύουν ότι θα ανταποδώσουν με ανάλογα μέτρα. Ο Καναδός υπουργός Καινοτομίας, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν, προειδοποιεί πως οι δασμοί θα επιστρέψουν ως μπούμερανγκ στον Τραμπ, καθώς θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα, που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά. Παράλληλα, στην Αυστραλία, η κυβέρνηση αναζητεί διαύλους επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να πείσει τον Τραμπ να εξαιρέσει τους Αυστραλούς χαλυβουργούς από τους δασμούς, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας.
Κομισιόν: «Παράνομη και αντιπαραγωγική η πρόθεση του Λευκού Οίκου»
Η Ε.Ε. θα προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν αδικαιολόγητους δασμούς, προειδοποίησε χθες η Κομισιόν, αντιδρώντας προληπτικά σε απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, δεν έχει λάβει καμία επίσημη κοινοποίηση σχετικά με την επιβολή πρόσθετων δασμών στα προϊόντα της Ε.Ε. Γι’ αυτό δεν προτίθεται να απαντήσει σε γενικές ανακοινώσεις, χωρίς λεπτομέρειες ή γραπτές διευκρινίσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, η Ε.Ε. δεν θεωρεί δικαιολογημένη την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της. Για τον λόγο αυτόν θα αντιδράσει, ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των Ευρωπαίων εργαζομένων και καταναλωτών από αδικαιολόγητα μέτρα.
Αβεβαιότητα
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τυχόν επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον θα είναι παράνομη και οικονομικά αντιπαραγωγική, δεδομένης μάλιστα της βαθιάς ενοποίησης των αλυσίδων παραγωγής που έχουν εγκαθιδρύσει η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ μέσω των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων και επενδύσεων. Οι δασμοί ουσιαστικά είναι φόροι, συνεχίζει η ανακοίνωση, και επιβάλλοντας δασμούς, οι ΗΠΑ φορολογούν τους ίδιους τους πολίτες τους, αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και τρέφουν τον πληθωρισμό. Επιπλέον, οι δασμοί εντείνουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ενοποίηση των παγκόσμιων αγορών, καταλήγει η Κομισιόν.
Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφού ανέφερε ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι, έχοντας μια σημαντική εταιρική σχέση, και τη συνεργασία αυτή επιθυμεί να τη συνεχίσει. Στο 70% των συναλλαγών δεν επιβάλλονται δασμοί, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε. είναι εναντίον των αδικαιολόγητων δασμών. «Στηρίζουμε τις επωφελείς εμπορικές σχέσεις και είμαστε ανοιχτοί για συζητήσεις σε βάθος, γιατί πιστεύουμε στη συνεργασία και όχι στη σύγκρουση», επισημαίνει.