Η FIFA ανακοίνωσε επίσημα τον Δεκέμβριο τη Σαουδική Αραβία ως οικοδέσποινα του Μουντιάλ 2034.
Αλκοόλ δεν πωλήθηκε σε γήπεδα στο γειτονικό Κατάρ- όπου το ποτό στο κοινό είναι παράνομο-, κατά τη διάρκεια του τουρνουά του 2022, αλλά η μπύρα ήταν διαθέσιμη σε καθορισμένες ζώνες φιλάθλων και σε ορισμένα ξενοδοχεία.
«Μπορείτε να διασκεδάσετε χωρίς αλκοόλ, δεν είναι 100% απαραίτητο και αν θέλετε να πιείτε αφού φύγετε, είστε ευπρόσδεκτοι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αλκοόλ», δήλωσε ο Χαλίντ μπιν Μπαντάρ στο βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό LBC.
«Μάλλον όπως ο καιρός μας, είναι μια ξηρή χώρα. Ο καθένας έχει τη δική του κουλτούρα. Χαιρόμαστε που φιλοξενούμε ανθρώπους εντός των ορίων του πολιτισμού μας, αλλά δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον πολιτισμό μας για κάποιον άλλο», πρόσθεσε.
Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός καταστήματος αλκοόλ στη διπλωματική συνοικία του Ριάντ για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς και των παράνομων εισαγωγών. Το κατάστημα απευθύνεται μόνο σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες, οι οποίοι πρέπει να προσκομίσουν διπλωματική ταυτότητα πριν αγοράσουν.
Το βασίλειο έχει επενδύσει πολλά στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων του, το οποίο εξαγόρασε την ομάδα της Premier League Νιούκαστλ και φιλοξενεί την περιοδεία LIV Golf, αμφισβητώντας την κυριαρχία του PGA Tour με έδρα τις ΗΠΑ.
Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων για τα δικαιώματα των γυναικών και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιεί το Ταμείο για να «ξεπλύνει» το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ερωτηθείς εάν οι ομοφυλόφιλοι οπαδοί του ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν με ασφάλεια το τουρνουά, ο πρεσβευτής απάντησε:
«Θα τους καλωσορίσουμε όλους στη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι μια διοργάνωση της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια παγκόσμια εκδήλωση. Και σε μεγάλο βαθμό, θα καλωσορίσουμε όλους όσους θέλουν να έρθουν», τόνισε.
Τον Σεπτέμβριο, ο Χαμάντ Αλμπαλαουί, επικεφαλής της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδοί θα ήταν ευπρόσδεκτοι και θα σεβαστεί το απόρρητό τους, δείχνοντας τα εκατομμύρια των φιλάθλων που είχαν ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για αθλητικές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια.
Η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας υποσχέθηκε 15 στάδια, νέα ή ανακαινισμένα, έως το 2032, τα οποία θεωρείται ότι θα ολοκληρωθούν με τη βοήθεια μεταναστών.
Η Διεθνής Αμνηστία και η Συμμαχία Sport & Rights (SRA) δήλωσαν τον Νοέμβριο ότι η διοργάνωση του τουρνουά στη χώρα του Κόλπου θα οδηγήσει σε «σοβαρές και εκτεταμένες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι φίλαθλοι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις, οι μετανάστες εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν εκμετάλλευση και πολλοί θα πεθάνουν», δήλωσε ο Σιβ Κόκμπουρν, επικεφαλής των εργασιακών δικαιωμάτων και του αθλητισμού της Αμνηστίας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μίκης Θεοδωράκης: Κόντρα ανάμεσα στα παιδιά του Νίκο και Μαργαρίτα; – Τι συνέβη; [βίντεο]
- Απεργία στις 18 Φεβρουαρίου με συμμετοχή των δημοσιογράφων
- Netflix-Άγιος Βαλεντίνος: Επτά… spicy ταινίες για να περάσετε ευχάριστα το βράδυ σας
- Φρίκη για τη γυναικοκτονία στις Σέρρες: «Τη σκότωσε και κάηκε μαζί με τον αγαπημένο της σκύλο» – Μαρτυρία σοκ στο EleftherosTypos.gr