Θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκληθεί από κάποια αυτοάνοση διαταραχή (όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto), μετά από εγκυμοσύνη (θυρεοειδίτιδα της λοχείας), από ιούς ή βακτήρια προκαλώντας πόνο στον θυρεοειδή (υποξεία θυρεοειδίτιδα), καθώς και λόγω φαρμάκων ή έκθεσης σε ακτινοβολία.
Τι συμπτώματα μπορεί να έχει μια θυρεοειδίτιδα
Δεν υπάρχουν τυπικά συμπτώματα που να χαρακτηρίζουν τις θυρεοειδίτιδες. Τα συμπτώματα και ο τρόπος που παρουσιάζεται μια θυρεοειδίτιδα, καθώς και η πορεία που θα ακολουθήσει (αν δηλαδή θα είναι χρόνια ή παροδική) εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Μια θυρεοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα υπερ- ή υπολειτουργίας του θυρεοειδούς ή με έντονο πόνο στην περιοχή του θυρεοειδούς.
Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού
Αν η θυρεοειδίτιδα εξελίσσεται γρήγορα και προκαλεί γρήγορη καταστροφή του θυρεοειδούς, τότε μπορεί να υπάρξει απότομη αύξηση στις ορμόνες του θυρεοειδούς στο αίμα (οι αποθηκευμένες στον θυρεοειδή ορμόνες βγαίνουν στην κυκλοφορία λόγω της καταστροφής των θυλακίων του θυρεοειδούς) και να προκληθεί θυρεοτοξίκωση, με συμπτώματα ίδια με αυτά του υπερθυρεοειδισμού (της υπερλειτουργίας δηλαδή του αδένα). Αυτό συμβαίνει στην οξεία φάση της θυρεοειδίτιδας της λοχείας και της υποξείας θυρεοειδίτιδας και οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αρρυθμία, ταχυκαρδία, εφιδρώσεις, κόπωση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, απώλεια βάρους, ευσυγκινησία.
Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού
Αν η θυρεοειδίτιδα οδηγήσει σε σημαντική καταστροφή των κυττάρων του θυρεοειδούς και μείωση της λειτουργίας του, συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργίας του αδένα) μπορεί να εκδηλωθούν, όπως υπνηλία, εύκολη κόπωση, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους, ευαισθησία στο κρύο, ξηροδερμία, κατάθλιψη.
Βραδεία εξέλιξη συμπτωμάτων
Αν η θυρεοειδίτιδα οφείλεται σε αυτοάνοση διαταραχή (όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto), στην οποία το ίδιο το σύστημα της ανοσίας του οργανισμού δημιουργεί αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς και σταδιακά προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων του αδένα και την υπολειτουργία του, τότε μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (όσο ο θυρεοειδής ακόμα λειτουργεί φυσιολογικά) να μην υπάρχουν συμπτώματα παρά μόνο μια ανώδυνη διόγκωση του αδένα, ενώ σταδιακά μπορεί να αναπτυχθούν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.
Πόνος
Πόνος στην περιοχή του θυρεοειδούς, με ή χωρίς διόγκωση, συμβαίνει στην υπ’ οξεία θυρεοειδίτιδα (De Quervain) και σε θυρεοειδίτιδες που οφείλονται σε έκθεση σε κάποια ανοσοκατασταλτικά και χημειοθεραπευτικά φάρμακα ή σε ακτινοβολία/ραδιενέργεια.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Grand Hotel: Ο μυστηριώδης άντρας που θα ταράζει την οικογένεια Γαζή
Η Μέγκαν Μαρκλ γίνεται influencer και μάς δείχνει το υπερπολυτελές σπίτι της
Έχετε δοκιμάσει μάντζα; Πιθανότατα ναι αλλά δεν το γνωρίζατε!
Πέρασαν από «κόσκινο» τον Γιώργο Λιάγκα – Πώς τον σχολίασαν ξανά οι εκπομπές