Αλλά με χιλιάδες σεισμούς να κλονίζουν το νησί από τον Ιανουάριο και τους ειδικούς να μην μπορούν να πουν πότε θα τελειώσουν, ήδη ένα κρουαζιερόπλοιο έχει αναχωρήσει και υπάρχουν φόβοι ότι η πιο σημαντική βιομηχανία του νησιού μπορεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά.
“Τις τελευταίες δύο μέρες, έχουμε δει μείωση στις κρατήσεις, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι προσωρινό,” λέει ο Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας.
Αλλά ακόμα και αν οι τουρίστες δεν επιλέξουν να πάνε αλλού φέτος, τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην έχουν αρκετό προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες τους το καλοκαίρι.
Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η “σεισμική κρίση” της Σαντορίνης;
Η Σαντορίνη – ένα από τα πιο επισκέψιμα νησιά της Ελλάδας – εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εποχικούς εργαζομένους από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι βοηθούν τον μόνιμο πληθυσμό των μόλις 15.000 κατοίκων να εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες καθημερινά κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι δονήσεις θα επηρεάσουν τον αριθμό των τουριστών έχει αναγκάσει ορισμένους εργαζομένους να επανεξετάσουν τις επιλογές τους για το φετινό καλοκαίρι.
“Δεν είναι ότι φοβάμαι τους σεισμούς – η Σαντορίνη πάντα τρέμει,” λέει ο Μάνος, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία πέντε καλοκαίρια ως μπάρμαν στο νησί.
Η δουλειά του είναι απαιτητική, με τον κόσμο να αυξάνεται κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αλλά οι οικονομικές απολαβές πάντα το καθιστούσαν συμφέρον. Φέτος, όμως, φοβάται ότι αυτό δεν θα ισχύει.
“Ανησυχώ ότι δεν θα υπάρχουν αρκετοί τουρίστες. Αν η σεζόν είναι αδύναμη, μπορεί να μην βγάλω τόσα χρήματα ή μπορεί να μην με χρειάζονται όλο το καλοκαίρι. Δεν μπορώ να πάρω αυτό το ρίσκο.”
Αντίθετα, ο Μάνος λέει ότι έχει βρει δουλειά στην Κέρκυρα και δεν θα επιστρέψει στη Σαντορίνη φέτος.
Και δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που το νησί χρειάζεται προσωρινό εργατικό δυναμικό – αυτή είναι η περίοδος που χρειάζονται εργάτες κατασκευών για να ανακαινίσουν τα ξενοδοχεία ενόψει του καλοκαιριού.
Η δουλειά αυτή έχει σταματήσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια λόγω των σεισμών, και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων – ανήσυχοι ότι οι εργαζόμενοι θα πάνε αλλού – πιέζουν την κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους μέχρι να μπορέσει να ξεκινήσει ξανά η εργασία.
“Έχουμε υποβάλει μια σειρά προτάσεων στην κυβέρνηση για να υποστηρίξουμε τόσο το υπάρχον εργατικό δυναμικό στο νησί όσο και αυτούς που επιθυμούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της σεζόν,” λέει ο κ. Παγώνης.
Προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά, αλλά “μένει να δούμε αν αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν”.
Ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν αντιδράσει γρήγορα στους κινδύνους που προκαλούν οι δονήσεις – τοποθετώντας ομάδες διάσωσης στη Σαντορίνη και εισάγοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνουν τη βοήθεια – κάποιοι στον τουριστικό κλάδο υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από επενδύσεις στην υποδομή του νησιού.
“Οι προκλήσεις δεν θα εξαφανιστούν μόλις σταματήσουν οι σεισμοί,” λέει η Μαργαρίτα Καραμολεγκού, η οποία κατέχει τέσσερα ξενοδοχεία στη Σαντορίνη.
“Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το νησί φιλοξενεί 70.000 εργαζομένους και 160.000 επισκέπτες καθημερινά. Ενώ το κράτος αντέδρασε γρήγορα στον σεισμό, ζητάμε εδώ και πολύ καιρό βελτιώσεις, όπως ένα νέο λιμάνι.”
Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τα ιδιωτικά ενοικιαζόμενα ακίνητα, τα οποία μπορεί να μην πληρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας με τα ξενοδοχεία του νησιού.
Η Σαντορίνη αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, παράγοντας εκτιμώμενα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ (£4,9 δισεκατομμύρια) ετησίως.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ακυρώσεις, οι ξενοδόχοι αναφέρουν μείωση στις κρατήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί για έναν ακόμα μήνα, η επίδραση στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι σοβαρή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τη σημασία της προστασίας της φήμης της Σαντορίνης, περιγράφοντας την ως “ένα εμβληματικό τουριστικό προορισμό” και δηλώνοντας: “Είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε τη φήμη της και να διασφαλίσουμε ότι το 2025 θα είναι άλλη μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό.”
Η κυρία Καραμολέγκου, τα τέσσερα ξενοδοχεία της οποίας απασχολούν 120 άτομα προσωπικό, αναγνωρίζει τις προκλήσεις και παραδέχεται ότι αν οι δονήσεις συνεχιστούν για πολύ ακόμα, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεών της. Αλλά παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της πιο σημαντικής βιομηχανίας του νησιού. «Είμαστε σε αυτή τη δουλειά εδώ και δεκαετίες, λειτουργώντας στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι σίγουρη ότι ακόμη και με λιγότερο προσωπικό, οι υπηρεσίες μας θα παραμείνουν εξαιρετικές», είπε στο βρετανικό ΜΜΕ.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κέρκυρα: Ο αδερφός του σκότωσε τον 70χρονο με μαχαίρι
- Κεραμέως: Συμπεριλαμβάνουμε και τον Δήμο Ανάφης στα προστατευτικά μέτρα στήριξης
- Ιταλία: Πρώτα και με διαφορά τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι
- Γιώργος Ματαράγκας: «Οι γκέι είναι το 0,01% του παγκόσμιου πληθυσμού, αν εγώ είμαι ομοφοβικός, εσείς τι είστε;»