Αρχικά η συμφωνία βασίζεται στην κατάπαυση πυρός για 120 ώρες. Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Τούρκοι συμφωνούν στο να σταματήσουν οριστικά την επιχείρησή τους, μόνο σε περίπτωση που εντός πέντε ημερών, που κρατά και η κατάπαυση πυρός, οι Κούρδοι αποχωρήσουν από την βόρεια Συρία. Το σχέδιο των Αμερικανών είναι να τοποθετηθούν σε μία περιοχή 32 χιλιόμετρα μακριά, προς τα σύνορα με το Ιράκ, ώστε να υπάρξει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» την οποία επιδιώκουν οι Τούρκοι. Αυτή τη ζώνη ασφαλείας, εξασφάλισαν πως θα την ελέγχουν οι ίδιοι, κάτι που ήταν και ο στόχος του Ερντογάν, καθώς θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.
Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα διορίσει τη σύζυγο του συμβούλου του, μέλος της επιτροπής του Μασκ
Η αποστολή του αντιπροέδρου Πενς είχε στόχο την επίτευξη μίας προσωρινής εκεχειρίας, με σκοπό να απεγκλωβιστούν οι πολιορκημένοι και Κούρδοι μαχητές από τις περιοχές που δέχονται την επίθεση του τουρκικού στρατού και των ισλαμιστών μισθοφόρων που πολεμούν μαζί του ως εμπροσθοφυλακή. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει μία εκεχειρία, μετά από μία δραματική διαπραγμάτευση, κατέστη δυνατή η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες.
Ωστόσο, την ώρα που ο Τραμπ πανηγύριζε και αποθέωνε τον εαυτό του για τη συμφωνία με τον Ερντογάν για τη στάση του), οι γερουσιαστές ετοίμαζαν νέο νομοσχέδιο για σκληρότερες κυρώσεις στην Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτούς που προωθούν το νομοσχέδιο είναι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του, κάτι που στην κυβέρνηση φοβούνται πως θα φέρει νέα προβλήματα στη σχέση τους με την Τουρκία, πάνω που κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.
Η περίπλοκη επόμενη ημέρα που ξημερώνει στη Συρία αποτυπώνεται και από το ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ όχι μόνο μίλησε, αλλά και εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία Πενς-Ερντογάν. Μετά την καταγγελία των κουρδικών αρχών, οι οποίες κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα (λευκό φώσφορο και ναπάλμ), η Δαμασκός έκανε λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Άσαντ, αν και στην πραγματικότητα το παιχνίδι κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί στη διαμεσολάβηση που θα κάνει η Μόσχα μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού.