Εργατικοί, Φιλελεύθεροι και Σκωτσέζοι Εθνικιστές κάλεσαν χθες την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, αλλά, όπως φαίνεται, η πολιτική παρτίδα του Brexit θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Κρατώντας χαμηλούς τόνους, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι σέβεται την ετυμηγορία των Σκωτσέζων δικαστών και προσέφυγε εναντίον της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, που θα εκδώσει την απόφασή του την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ όμως εντείνονται τα παζάρια του Μπόρις Τζόνσον με τους Ευρωπαίους για την αποφυγή ενός σκληρού Brexit, γεγονός από το οποίο προσπαθεί να επωφεληθεί ο Nάιτζελ Φάρατζ.
Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) πρότεινε στον Τζόνσον την εκλογική συνεργασία Συντηρητικών – UKIP στις προσεχείς εκλογές στο πλαίσιο ενός «συμφώνου μη επίθεσης» των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, για να διασφαλιστεί ένα «καθαρό Brexit» και να κλείσει ο δρόμος του Τζέρεμι Κόρμπιν προς την πρωθυπουργία. Ειδικότερα ο Φάρατζ προθυμοποιήθηκε να μην κατεβάσει υποψηφίους στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, με αντάλλαγμα να κάνουν το ίδιο οι Συντηρητικοί σε άλλες 80-90 μονοεδρικές, υποστηρίζοντας τον υποψήφιο του UKIP. Ο μόνος όρος που έθεσε ο Φάρατζ ήταν να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα εφαρμόσει ένα «καθαρό Brexit». Ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά την προσφορά του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος- καθώς μάλιστα η χθεσινή δημοσκόπηση του Kantar φέρνει μπροστά τους Τόρις με 38% έναντι 24% των Συντηρητικών και μόλις 7% του UKIP.
Ο ελιγμός του Φάρατζ αποσκοπεί ξεκάθαρα στην απόσπαση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από τους Συντηρητικούς, μιας και είναι ολοφάνερο ότι ο Τζόνσον παζαρεύει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους ρισκάροντας τελικά να τον «μαχαιρώσουν πισώπλατα» οι Brexiters του κόμματός του, όπως έγραψε η Sun. Ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραμείνει η Β. Ιρλανδία στην ενιαία αγροδιατροφική αγορά, αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση, για να μην αποκτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο δασμολογικά σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Η υπουργός Επιχειρήσεων, Αντρεα Λίντσον, παραδέχθηκε χθες στο BBC ότι η κυβέρνηση αναζητά διάφορους «δημιουργικούς» τρόπους συνεννόησης με την Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί το backstop (δηλαδή η αποκοπή της Β. Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση μη συμφωνημένου Brexit).
Η Guardian σημείωσε ότι η προσφορά των Τζόνσον-Φόστερ δεν αρκεί στους Ευρωπαίους, αλλά αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί ειλικρινά να αποφύγει ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε μπέργκερ εν πτήση και υπόσχονται: «Θα ξαναδώσουμε υγεία στις ΗΠΑ από αύριο»
Τόνισε χαρακτηριστικά ο Φάρατζ: «Πιστεύω ότι ώσπου να φτάσει αυτή η ημερομηνία ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να περάσει από τη Βουλή μια ελαφρά παραλλαγμένη συμφωνία. Οι Βρυξέλλες θα του δώσουν οπωσδήποτε κάτι στο σκέλος της Συμφωνίας Αποχώρησης που αφορά το backstop, αλλά απολύτως τίποτε περισσότερο».
Στο μεταξύ ο υπαρχηγός του Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα, Τομ Γουότσον, τόνισε ότι πριν από τις εκλογές θα πρέπει να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα την ολοκλήρωση ή τη ματαίωση του Brexit! Επισήμως οι Εργατικοί απορρίπτουν τη διεξαγωγή εκλογών (τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα χάσουν) προτού αποκλειστεί κάθε πιθανότητα άτακτου Brexit.
ΞΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Δυο χρόνια παραμονή για εύρεση εργασίας
Οι ξένοι φοιτητές θα επιτρέπεται να μείνουν στη Βρετανία έως και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους για να βρουν δουλειά, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Το μέτρο αφορά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα εγγραφούν σε βρετανικά πανεπιστήμια από το 2020 και παρατείνει σημαντικά το «4μηνο αναζήτησης εργασίας», που είχε θεσπίσει η Τερέζα Μέι ως υπουργός Εσωτερικών το 2012. Αφήνοντας αιχμές κατά της προκατόχου του, ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή θα «ξεκλειδώσει το δυναμικό» των ξένων νέων επιστημόνων, διευκολύνοντάς τους να ξεκινήσουν καριέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την έντυπη έκδοση