Παρά τις αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ -τις οποίες μετέφεραν κύκλοι του Λευκού Οίκου σε απεσταλμένους διεθνών ΜΜΕ-, ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε να βάλει το οικολογικό ζήτημα στην ατζέντα. Ευρωπαίος αξιωματούχος (πιθανόν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) αποκάλυψε ότι οι ηγέτες ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και Καναδά εξουσιοδότησαν τον Μακρόν να έλθει σε επαφή με τις χώρες του Αμαζονίου για να ακούσει τα αιτήματά τους.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Κολομβία και Βολιβία, όπου ξέσπασαν εκατοντάδες πυρκαγιές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος της πρώτης, Ιβάν Ντούκε, ζήτησε την άμεση βοήθεια της διεθνούς κοινότητας όχι μόνο στην κατάσβεση, αλλά και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της πάταξης του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων στον Αμαζόνιο. Πέρυσι η Κολομβία έχασε σχεδόν 2.000.000 στρέμματα δάσους, ενώ στη γειτονική Βολιβία επικρατεί πραγματική κόλαση. Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ομάδας Χωρών του Αμαζονίου (δεν θα είναι εύκολο, λόγω της καραντίνας του καθεστώτος Μαδούρο, στη Βενεζουέλα), καθώς η χώρα του έχασε 10.000.000 στρέμματα, με τις φλόγες να έχουν καταστρέψει το 32% του περίφημου παρθένου δάσους Τσικιτάνο.
Σύμφωνα με την ισπανική «Vanguardia», το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν στη Βολιβία 646 νέες φωτιές και για την αναγέννηση του δάσους θα χρειαστούν πάνω από 200 χρόνια.
Η κυβέρνηση της Λα Πας έχει επιστρατεύσει ένα πυροσβεστικό Mπόινγκ 747 και άλλα 6-7 αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τις εστίες στην περιοχή Παντανάλ, μια κοιλάδα που εκτείνεται σε Βολιβία, Παραγουάη και Βραζιλία. Μέχρι στιγμής ο Μοράλες αντιστέκεται στις πιέσεις του κυβερνήτη της επαρχίας Σάντα Κρουζ να ζητήσει κι αυτός διεθνή βοήθεια, όπως η Κολομβία, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης Ρόλι Αγκιλέρα να απευθύνει μόνος του διεθνή έκκληση για βοήθεια.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, κι ενώ εκατοντάδες νέες εστίες άναψαν και στη Βραζιλία, ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι G7 βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας στα κράτη του Αμαζονίου, όπως και στο θέμα της αναδάσωσης. Εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι απλά, αφού κάθε χώρα έχει τις δικές της ευαισθησίες. «Με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε στόχο την αναδάσωση και να βοηθήσουμε τα κράτη της περιοχής να αναπτυχθούν οικονομικά», τόνισε ο Μακρόν, που ενίσχυσε σημαντικά το διεθνές του κύρος μέσα από τη σύνοδο του Μπιαρίτζ. Αρωγοί του στάθηκαν βέβαια η Ανγκελα Μέρκελ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και οι υπόλοιποι ηγέτες – πλην Τραμπ, ο οποίος ακολούθησε εκών-άκων. Αλλωστε, ο Μακρόν στάθηκε με ιδιαίτερη επιμονή στα κατεπείγοντα ζητήματα της βιοποικιλότητας (ο Αμαζόνιος φιλοξενεί τρία εκατομμύρια είδη ζωής), στο οξυγόνο και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας και προ των απειλών της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας να ματαιώσουν την πρόσφατα υπογραφείσα εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με την οικονομική κοινότητα της Λατινικής Αμερικής (Μercosur) επιβάλλοντας ακόμη και εμπορικές κυρώσεις στη Βραζιλία, ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατό στον Αμαζόνιο για να βοηθήσει την κατάσβεση των πυρκαγιών, να προλάβει το ξέσπασμα νέων εστιών και να προστατεύσει τις κοινότητες των αυτοχθόνων. Ισχυρίστηκε, παράλληλα, ότι δεν έχει καταστραφεί το τροπικό δάσος, αλλά σχεδόν αποκλειστικά καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Αμαζονίου (από κτηματίες και χωρικούς που αποψιλώνουν δάση για την εκτροφή βοοειδών και την καλλιέργεια σόγιας). Ωστόσο, η υπόσχεσή του είναι αμφίβολης αξίας, καθώς έγινε μεν λόγος στα βραζιλιάνικα ΜΜΕ για 44.000 στρατιώτες, αλλά ο υπουργός Αμυνας, Φερνάντο Ασεβέντο Σίλβα, είπε ότι αρχικά θα σταλούν μόνο 700 (!) άνδρες και θα διατεθούν 28 δισ. ρεάλ (6 δισ. ευρώ) για το έργο της κατάσβεσης.
Οργή στη Βραζιλία και σε άλλα μέρη του κόσμου προκάλεσε η διαπίστωση του BBC ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Μπολσονάρο τα πρόστιμα στη Βραζιλία για μια ευρεία γκάμα περιβαλλοντικών παραβάσεων μειώθηκαν κατά 30%, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν οι πυρκαγιές. Μόνο την τελευταία εβδομάδα ξέσπασαν 9.000 και συνολικά 72.000 από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, ενώ στο αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο είχαν καταγραφεί μόνο 40.000 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Να σημειωθεί ότι ανακοινωθέν κατά του Μπολσονάρο εξέδωσε και η σύνοδος των καθολικών επισκόπων της Βραζιλίας, ζητώντας του να συνεργαστεί με όλες τις γειτονικές χώρες ώστε να σωθεί η πιο ευαίσθητη οικολογικά περιοχή του πλανήτη.
Από την έντυπη έκδοση