Ο Ερντογάν με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».
«Άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα κι άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Αυτά πρέπει να τα ξεχωρίσουμε. Σεβόμαστε βεβαίως τα φυσικά σύνορα, όμως κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια στην καρδιά μας και δεν θα το επιτρέψουμε» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του.
«Κάποιοι μας ρωτούν γιατί ενδιαφερόμαστε για τα μέρη αυτά. Μα δεν μας είναι ξένα» συνέχισε λέγοντας επίσης ότι «είναι δυνατόν να κρατάμε ξεχωριστά τη Ριζούντα από το Βατούμη. Πως μπορούμε να σκεφτούμε την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Πως μπορούμε να σκεφτούμε ως ξεχωριστά μέρη το Γκαζίαντεπ με το Χαλέπι. Το Μάρντιν με τη Χασάκα, το Σίιρτ με τη Μοσούλη; To Iράκ, η Συρία,η Λιβύη, η Κριμαία, η Βοσνία και άλλες περιοχές είναι αδελφικές. Είναι και δικαίωμα και καθήκον της Τουρκίας να ενδιαφερθεί με τις περιοχές αυτές. Την ημέρα που θα τις εγκαταλείψουμε θα είναι η μέρα που θα εγκαταλείψουμε το μέλλον μας την ανεξαρτησία μας».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».
«Κάποιοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν εκτός από την Τουρκία, την Κύπρο, το Χαλέπι, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Βατούμη, τη Θεσσαλονίκη, τη Βάρναα, το Κίρτζαλι και τα νησιά του Αιγαίου» κατέληξε ο Ερτνογάν.
https://youtu.be/K8gBJJ6QiGw
Γερμανία: Πρώην στρατιώτες των SS εισπράττουν συντάξεις «θυμάτων πολέμου»
Η απάντηση της Αθήνας
Πολύ σύντομα -για τους χρόνους αντίδρασης που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό η ελληνική διπλωματία- εκδόθηκε η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στους πρωτοφανείς ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν για τη «δυτική» Θράκη.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η Θράκη είναι ελληνική», τονίζει ότι «οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη» και εγκαλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι με την προκλητική συμπεριφορά του «υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα».
Διαβάστε την ανακοίνωση με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον πρόεδρο της Τουρκίας:
«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.
Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».