Με βάση την πορεία του, όπως φαίνεται και στο χάρτη, το «Γιαβούζ» πλέοντας παράλληλα με τα τουρκικά παράλια έχει πάρει κατεύθυνση για το λιμάνι της Αττάλειας, ενδιάμεσο προορισμό, εάν θεωρηθεί πως ο τελικός είναι η κατεχόμενη Καρπασία, όπως έχει δηλωθεί από τουρκικής πλευράς.
Το γεωτρύπανο – που μετά την έξοδό του από στενά των Δαρδανελίων έπλεε στο κεντρικό Αιγαίο – μετά την Ικαρία συνέχισε την πορεία του για την Ανατολική Μεσόγειο, πλέοντας παράλληλα με τα τουρκικά παράλια.
Η Τουρκία, παρά τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ και ευρωπαίους ηγέτες, δείχνει να αψηφά τους πάντες φτάνοντας αυτή τη φορά στο σημείο να προειδοποιήσει την ΕΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μία «ενδεχόμενη απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ θα ήταν λάθος».
Το τουρκικό non paper αναφέρει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό η ΕΕ να μην λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να μην ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Ουσιαστικά, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βρεθεί χωρίς μερίδιο στην ενεργειακή πίτα. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι δεν θα παραιτηθεί από αυτό που ονομάζει «δικαιώματά» της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, δείχνοντας τα δόντια και στην Ευρώπη.
Εκτός από τις επικείμενες διπλωματικές μάχες, υπάρχει και στρατιωτική ετοιμότητα, καθώς δίνουν και παίρνουν τα σενάρια που αναφέρονται σε πιθανή πρόκληση της Τουρκίας με ενδεχόμενη γεώτρηση στην περιοχή του Καστελλόριζου. Ακόμα και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο αφήσει να υπονοηθεί με τις δηλώσεις τους ότι δεν αποκλείεται ένα “ατύχημα”.
Τον κίνδυνο αυτού του ατυχήματος κλήθηκε να σχολιάσει και ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις προεκλογικές συνεντεύξεις του. Δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει μία τουρκική γεώτρηση στο Καστελλόριζο. «Άλλο πράγμα είναι το “ατύχημα” και άλλο γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν είναι “ατύχημα”. Αυτό θα είναι μια ενέργεια άμεση, προκλητική, η οποία δεν θα συμβεί διότι θα αποτραπεί. Τελεία και παύλα. Διότι έχουμε σχέδιο να αποτραπεί και θα αποτραπεί…».
Το τί επιφυλάσσει το μέλλον, πάντως, ενδέχεται να φανεί στη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο περιθώριο του G20. Εκεί ίσως δοθεί κάποια σημάδι του τί μέλλει γενέσθαι…