Οι Αμερικανοί επιμένουν πως η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ και σύμφωνα με το βίντεο, Ιρανοί κομάντος αφαιρούν από το τάνκερ Kokuka Courageous νάρκη που δεν είχε εκραγεί.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.
American officials released images they said show that Iran was involved in an attack on an oil tanker near the entrance to the Persian Gulf on Thursday https://t.co/bFIFSuXiGw pic.twitter.com/iveaDaP3zd
— Bloomberg (@business) June 14, 2019
Οι ΗΠΑ και το Ιράν «δείχνουν» με το δάχτυλο ο ένας τον άλλο για τη χθεσινή επίθεση με τορπίλες σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν, ένα νορβηγικό κι ένα ιαπωνικό.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Το σημείο βρίσκεται έξω από τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 35% του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου παγκοσμίως, με κύριο προορισμό τις δυτικές αγορές. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα καθώς τα πληρώματα εγκατέλειψαν έγκαιρα τα πλοία – ένα εκ των οποίων βυθίστηκε (το νορβηγικής ιδιοκτησίας «Front Altair», που μετέφερε νάφθα στην Ταϊβάν). Μολονότι περιπλέοντα πλοία του Πέμπτου Στόλου έλαβαν δύο σήματα για βοήθεια, οι 44 ναύτες των δύο σκαφών διασώθηκαν από το Ιράν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε-Ζασκ.
Λίγο μετά το περιστατικό η Διεθνής Ενωση Ανεξάρτητων Ιδιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (ΙΝTERTANKO) προειδοποίησε ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα της Δύσης μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο αν τα νερά γύρω από το Ορμούζ πάψουν να είναι ασφαλή. Ταυτόχρονα, ο φόβος των ελλείψεων εκτόξευσε έως 4,5% τις τιμές του πετρελαίου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια του μπρεντ ανέβηκαν κατά 4,45%, στα 62,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό ενισχύθηκε κατά 3,42%, με τιμή κοντά στα 53 δολάρια (ουσιαστικά πάντως ο «μαύρος χρυσός» ισοφάρισε τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, που είχαν ρίξει την τιμή του σε χαμηλό πενταμήνου).
Στις 12 Μαΐου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια διαφόρων κρατών είχαν υποστεί επίθεση δολιοφθοράς στην ίδια περιοχή, ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δίνοντας αφορμή σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη για νέο μπαράζ αλληλοκατηγοριών. Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είχε μιλήσει ευθέως για πλήγμα από νάρκες ιρανικής κατασκευής, αλλά το περιστατικό δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί. Μολονότι τα Εμιράτα μίλησαν για «επίθεση από κράτος», το κοινό πόρισμα ΗΑΕ, Σ. Αραβίας και Νορβηγίας, που κατατέθηκε στο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ. αναφέρει ότι τα πλοία ναρκοθετήθηκαν από βατραχάνθρωπους, χωρίς να ενοχοποιεί καμία χώρα.
Χθες, ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ήταν πολύ πιο αιχμηρός. Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ύποπτο» το γεγονός ότι το ένα από τα δύο τάνκερ που δέχθηκαν επίθεση ήταν ιαπωνικό, την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, διεξήγαγε «εκτενείς, φιλικές συζητήσεις» στην Τεχεράνη με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.
Ο Αμπε ταξίδεψε στο Ιράν ως απεσταλμένος του Ντόναλτ Τραμπ, αλλά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης και ισχυρός άνδρας του ισλαμικού καθεστώτος, του παρέδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, άκρως προσβλητικό για το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.
«Δεν σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα ή να κάνουμε χρήση τους, αλλά ο Τραμπ δεν είναι άξιος κανενός μηνύματος. Δεν έχω να του δώσω καμία απάντηση ούτε τώρα ούτε στο μέλλον», τόνισε ο Χαμενεΐ στον Ιάπωνα αγγελιαφόρο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θεωρεί ειλικρινή την προσφορά του Τραμπ για έντιμες διαπραγματεύσεις, «όπως έδειξε η πικρά πείρα του παρελθόντος». Ηταν ένα πλήγμα και για το διπλωματικό προφίλ του Σίνζο Αμπε. Να σημειωθεί ότι το Τόκιο εξακολουθεί να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο παραβλέποντας τις αμερικανικές κυρώσεις, με το πρόσχημα ότι αυτό γίνεται από ιδιωτικές ιαπωνικές εταιρίες.
Το δεξαμενόπλοιο «Front Altair», της νορβηγικής εταιρίας Frontline με σημαία Νήσων Μάρσαλ, μετέφερε στην Ταϊβάν, για λογαριασμό της κρατικής ταϊβανέζικης εταιρίας διύλισης CPC Corp, 75.000 τόνους νάφθας από τη Μ. Ανατολή (πετροχημική πρώτη ύλη), όταν χτυπήθηκε στις 7.00 π.μ. ώρα Ελλάδος και τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι υπεύθυνοι της Ταϊβάν ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν πλήγμα από τορπίλη, χωρία να αποκλείεται και η νάρκη. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, η εταιρία τεχνικής διαχείρισης International Tanker Management ανακοίνωσε ότι τα αίτια των τριών εκρήξεων πάνω στο σκάφος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Πιο τυχερό ήταν το ιαπωνικό «Kokuka Courageous» της σιγκαπουριανής BSM Management, με σημαία Παναμά. Το σκάφος που μετέφερε μεθανόλη έπαθε ζημιές, αλλά τα 21 μέλη του πληρώματος (όλοι Φιλιππινέζοι) το εγκατέλειψαν με ασφάλεια, χωρίς το πλοίο να βυθιστεί ή να καταστραφεί το φορτίο του. Ρυμουλκήθηκε σε λιμάνι των Εμιράτων.