Η πολύπαθη περιοχή έχει μετατραπεί σε… παιδική χαρά των Instagrammers, καθώς δεν διστάζουν να τραβήξουν και να αναρτήσουν προκλητικές ή αστείες πόζες σε διάφορα σημεία της πόλης Πρίπιατ, εκεί όπου, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχασαν τη ζωή τους 115.000 άνθρωποι.
Η ασέβεια που δείχνουν προβλημάτισε τον Κρεγκ Μαζίν, σεναριογράφο της μίνι-σειράς του HBO που έλαβε διθυραμβικές κριτικές «Τσέρνομπιλ». Ο ίδιος έγραψε στο twitter του: «Είναι υπέροχο που το «Τσέρνομπιλ» έστειλε κύματα τουριστών στη Ζώνη Αποκλεισμού. Αλλά ναι, έχω δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν. Αν επισκεφτείτε το μέρος, θυμηθείτε ότι εκεί συνέβη μια φριχτή τραγωδία. Και συμπεριφερθείτε με σεβασμό για όλους που υπέφεραν και θυσιάστηκαν».
https://www.instagram.com/p/Byf9gNHI5IT/?utm_source=ig_embed
Η τηλεοπτική σειρά που βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού στην πλατφόρμα κριτικών IMDB, έχει προκαλέσει πρωτοφανές ενδιαφέρον του κόσμου για την πόλη Πριπιάτ στη σημερινή Ουκρανία, όπου το πρωί της 26ης Απριλίου του 1986 σημειώθηκε έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο 4. Φέτος συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από τη φρίκη της ραδιενεργής καταστροφής, τα αποτελέσματα της οποίας διαφαίνονται μέχρι και σήμερα.
https://www.instagram.com/p/BynQbZsiw_E/?utm_source=ig_embed
https://www.instagram.com/p/ByXAOOCiCer/?utm_source=ig_embed
Τα δύσκολα μέτωπα του Τραμπ και με την Ευρώπη - Προανήγγειλε δασμούς σε Ε.Ε. και Κίνα
Τα τουριστικά γραφεία πραγματοποιούν από το 2010 ξεναγήσεις στην ερειπωμένη περιοχή, ωστόσο μετά τη σειρά το ενδιαφέρον έχει φτάσει στο ζενίθ. Σύμφωνα με το Reuters, ένα πρακτορείο ανέφερε αύξηση των κρατήσεων κατά 40% από τις αρχές Μαΐου όταν ξεκίνησε η σειρά.
Ο Σεργκί Ιβαντσούκ, διευθυντής του «SoloEast Tours», δήλωσε πως η εταιρία του κατέγραψε αύξηση τουριστών κατά 30% τον Μάιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα τον προηγούμενο χρόνο. Ο Γιαροσλάβ Γιεμελιανένκο, διευθυντής του «Chernobyl Tours», δήλωσε πως αναμένει μια αντίστοιχη άνοδο 30-40% εξαιτίας του σόου. Τα αγγλόφωνα τουρ κοστίζουν συνήθως περίπου 100 δολάρια ανά άτομο.
Οι εκδρομείς ξεκινούν με τα λεωφορεία από το Κίεβο και διανύουν απόσταση 120 χλμ. για να επισκεφτούν το Τσέρνομπιλ, να δουν την πόλη που κατοικούσαν 50.000 κάτοικοι, τα εγκαταλελειμμένα χωριά και να γευματίσουν στο μοναδικό εστιατόριο που λειτουργεί εκεί. Δεν είναι λίγοι αυτοί πάντως που υποστηρίζουν πως η περιοχή έχει πλέον τόσο πολύ κόσμο που δεν μοιάζει καθόλου με πόλη-φάντασμα, και καταστρέφεται ολόκληρη η εμπειρία. Μερίδα τουριστών υποστηρίζει πως θα επισκέπτονταν ούτως ή άλλων την Πριπιάτ, ωστόσο άλλοι κινητοποιήθηκαν εξαιτίας της σειράς.
Η σειρά για το Τσέρνομπιλ
Οι σκηνές των πέντε επεισοδίων γυρίστηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και έχει κοινά χαρακτηριστικά με του Τσέρνομπιλ. Οι κριτικοί δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους, την ώρα που ερευνητές και ιστορικοί χαιρέτισαν τον τρόπο που αποδόθηκε η σειρά, αφού περιλαμβάνει πολλά σημεία που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.
https://www.instagram.com/p/BxC6116hClu/?utm_source=ig_embed
Ο μηχανικός Ολεκσί Μπρέους είναι ένας από τους ανθρώπους-αυτόπτες μάρτυρες, που επιβίωσαν από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Ο ίδιος μπήκε στον αντιδραστήρα λίγες ώρες μετά την έκρηξη και σχολιάζει στο BBC σκηνές από τη σειρά. Οπως υποστηρίζει, αποτυπώθηκαν ικανοποιητικά τα συναισθήματα και το κλίμα της εποχής μετά την καταστροφή, ενώ οι δημιουργοί της σειράς πέτυχαν να δείξουν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.
Από την έντυπη έκδοση