Μιλώντας στον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είπε πως «εμείς είμαστε γείτονες. Και γενικά πάντα λέμε πως «Ο γείτονας έχει ανάγκη και στην στάχτη του γείτονα του». «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για αυτό και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κάθε είδους πρόβλημα μπορούμε να το επιλύσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και μένοντας πιστοί στο διεθνές δίκαιο», είπε.
«Είμαστε Μεσογειακοί λαοί. Στην Ελλάδα ζουν οι ομογενείς μας, στην χώρα μας ζουν οι Ρωμιοί ( Έλληνες) και κάποτε ζούσαν περισσότεροι. Ίσως να υπάρχουν κάποιοι από το εξωτερικό που θα θελήσουν να μας προκαλέσουν και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους. Όταν από το εξωτερικό εμπλέκονται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τότε όλα πάνε στραβά».
Όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές στην Ελλάδα και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε: «Του εύχομαι καλή επιτυχία. Βέβαια οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλλον λίγο τον στεναχώρησαν. Εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, να είναι για το καλό της Ελλάδας».
«Αττίλας» με γεωτρύπανα και S-400 για Αιγαίο-Κύπρο από την Τουρκία
Ο Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε όλες τις προεκλογικές ομιλίες που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει στην Κωνσταντινούπολη για τις δημοτικές εκλογές, λόγω των σοβαρών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει 39 ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη όπου την επόμενη Κυριακή (23 Ιουνίου) θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές – κρίσιμες για το κόμμα του. Ωστόσο, αποφάσισε να αλλάξει το πρόγραμμά του και να παραμείνει στην Αγκυρα, όπου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, για να συντονίσει τις εξελίξεις με το ζήτημα της παραλαβής των αμερικανικών F-35 αλλά και του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν θα παραμείνει στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνομιλεί με τους αρμόδιους υπουργούς και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Η Αγκυρα αντέδρασε με οργή στην απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών που χρησιμοποιούνται στις γεωτρήσεις. Εξετάζει δε διάφορα σενάρια αντίδρασης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Υeni Safak.
Το πρώτο σενάριο το οποίο αναφέρει η εφημερίδα είναι η εγκατάσταση και η άμεση ενεργοποίηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 τα οποία σχεδιάζει να παραλάβει η Αγκυρα τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ραντάρ των συστημάτων αυτών θα κλείσουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου αλλά και τμήμα του Αιγαίου.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την άμεση κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο –που θα περιλαμβάνει και περιοχές που αφορούν την Ελλάδα.
Ωστόσο, ένα σενάριο που προβλέπει άμεση δράση είναι η γεώτρηση από το γεωτρύπανο Fatih το οποίο βρίσκεται δυτικά της Πάφου όπως και η μελλοντική γεώτρηση του δεύτερου γεωτρύπανου Yavuz, βόρεια της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, «στο κόκκινο» βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της απόφασης της Αγκυρας να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400. Η Ουάσιγκτον φέρεται έτοιμη να υλοποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας – και ήδη έχουν αποκλείσει τους Τούρκους πιλότους από την εκπαίδευση των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Τρίτη ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είχαν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα, η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας υποχωρεί ξανά από τον Μάρτιο.
Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διαταραγμένων σχέσεων των δύο χωρών, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Είχε προηγηθεί η επιστολή του κ. Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, στην οποία διεμήνυε πως η Τουρκία θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν επιμείνει στα σχέδιά της για τους ρωσικούς S-400.
Ο Ακάρ αναφέρθηκε χθες στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού λέγοντας πως «το ύφος (της επιστολής) δεν έχει σχέση με το συμμαχικό πνεύμα. Και ήδη ετοιμάζουμε την απαραίτητη απάντηση».
Παράλληλα, ο Τούρκος γενικός γραμματέας εξοπλισμών Ισμαήλ Ντεμίρ διαμαρτυρήθηκε διότι οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Τουρκίας να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας για να διευθετηθούν οι διαφωνίες των δύο πλευρών για την απόκτηση των S-400.
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως αν η Τουρκία, που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, εξοβελιστεί από αυτό, θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, στη σύγχρονη ιστορία.