Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διεθνή έρευνα βάζουν στο κάδρο και τη χώρα μας. «Πρόκειται για ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ξεκινήσει από το 2016 και συνεχίζουν να φθάνουν στην Ελλάδα.
Είναι ποσά που έχουν βγει από τη Βενεζουέλα και μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία ξεπλένονται σε ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα», αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.», με καθεστώς ανωνυμίας, αυτοεξόριστος εισαγγελέας της Βενεζουέλας και προσθέτει: «Σε αυτές τις χώρες αποδείχθηκε πως υπάρχουν σύνδεσμοι που συνεργάζονται με το καθεστώς της Βενεζουέλας.
Στην επιχείρηση αυτή, που γίνεται με την καθοδήγηση του Νικολάς Μαδούρο, συμμετέχουν αχυράνθρωποι με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Τα ποσά που φθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από ευρωπαϊκούς λογαριασμούς που διαχειρίζονται εταιρίες-βιτρίνες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται άλλες εταιρίες, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη του πραγματικού ιδιοκτήτη, αλλά και της χώρας από όπου ξεκίνησε η ροή του χρήματος, που είναι η Βενεζουέλα. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονται από το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στη Βενεζουέλα, έχουν καταλήξει και σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα».
Τα αδέλφια Φλόρες
Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα ίχνη συγγενών του Νικολάς Μαδούρο, αλλά και αξιωματούχων της κυβέρνησης, τους οποίους η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα συνδέει με το ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εντοπίζονται και στη χώρα μας. Οπως αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, δυο από τα παιδιά (από προηγούμενο γάμο) της συζύγου του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, ο Γιόσγουαλ Γκαβίδια Φλόρες και ο Γουόλτερ Γκαβίδια Φλόρες, πριν από λίγους μήνες επισκέφθηκαν την Αθήνα. Τα δυο αδέλφια φέρεται να συνοδεύονταν από «αχυρανθρώπους» και κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στη χώρα μας φέρεται να έκαναν συναντήσεις με κάποια πρόσωπα στην Αθήνα, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Η παρουσία τους στην ελληνική πρωτεύουσα, που έγινε με απόλυτη μυστικότητα, όπως υποστηρίζουν στον «Ε.Τ.» πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, σχετίζεται με την επιχείρηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τη Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γουόλτερ Γκαβίδια το 2017 είχε μπει στο στόχαστρο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), μετά από ταξίδι του με ιδιωτικό αεροπλάνο στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας φέρεται να βρέθηκαν επίσης και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, στενοί συνεργάτες του Νικολάς Μαδούρο.
Τα αδέρφια Γκαβίδια, που φέρεται να επισκέφθηκαν την Αθήνα, είχαν εμπλακεί στην υπόθεση με το ξέπλυμα 1,2 δισ. δολαρίων της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSΑ, στη Μάλτα, την περίοδο 2014-2015. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent», στην επιχείρηση αυτή συμμετείχε και ο Χοσέ Βισέντε Αμπαράν Κρόκερ, από τη Βενεζουέλα, γνωστός ως «Τσέντε», ο οποίος θεωρείται μετρ σε υποθέσεις ξεπλύματος. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του λατινοαμερικανικού Τύπου, αχυράνθρωπος των αδερφών Γκαβίδια θεωρείται ο Μάριο Ενρίκε Μπονίγια Βαγιέρα που διαθέτει πολλά ακίνητα στις ΗΠΑ και βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Ισμαήλ Λεόν, είχε ζητήσει από το περασμένο καλοκαίρι από τα παιδιά της συζύγου του Μαδούρο να εμφανιστούν σε επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση με το 1,2 δισ. δολ., την οποία ερευνά δικαστήριο στο Μαϊάμι. Για την υπόθεση αυτή, καταδικάστηκε πέρυσι σε 10 χρόνια κάθειρξη από αμερικανικό δικαστήριο στη Φλόριντα ο τραπεζικός υπάλληλος Ματίας Κρουλ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε ενεργά στο ξέπλυμα αυτού του ποσού, έναντι αδράς αμοιβής.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Η σύνοδος-«μαϊμού»
Στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών έχουν μπει αρκετά πρόσωπα του καθεστώτος της Βενεζουέλας, τα οποία τα συνδέουν άμεσα όχι μόνο με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά ακόμη και με τη διακίνηση κοκαΐνης. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαδούρο και νυν υπουργός Βιομηχανίας, Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον Ιούνιο του 2018 η Ε.Ε., εκτός από τον Αϊσάμι, συμπεριέλαβε στη λίστα της και τη νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντέλσι Ροντρίγκες, ανεβάζοντας τον αριθμό των αξιωματούχων στους 18, με την αιτιολογία ότι «έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν υπονομεύσει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος και «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ευθέως τον Ταρέκ Ελ Αϊσάμι ότι συνδέεται με τα καρτέλ κοκαΐνης στη Βενεζουέλα και από το 2017 του έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Αϊσάμι για να δικαστεί από τη Δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Αϊσάμι συνδέεται άμεσα με πανίσχυρα καρτέλ κοκαΐνης της Βενεζουέλας.
Η αδερφή του Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, Χάιφα Ελ Αϊσάμι, η οποία σήμερα είναι εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το καλοκαίρι του 2012 είχε επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο διπλωματών-«μαϊμού», που, όπως αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» πρώην αξιωματούχος της Βενεζουέλας, χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα για τη μυστηριώδη επίσκεψη στην Ελλάδα υπουργού της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες. Η σύνοδος αυτή «χρησιμοποιήθηκε τότε ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί το ταξίδι στενού συνεργάτη του Τσάβες, που είχε έρθει στην Αθήνα για ειδική αποστολή», υποστηρίζει η ίδια πηγή. Η Χάιφα Ελ Αϊσάμι, που τότε ήταν πρέσβης της Βενεζουέλας στις Κάτω Χώρες, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, κατά την παραμονή της στην Αθήνα είχε επισκεφθεί και είχε φωτογραφηθεί στον Παρθενώνα.
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα έχει καταγγείλει την Αϊσάμι ότι χρησιμοποιεί τη θέση της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να εμποδίσει και να καθυστερήσει τη διεξαγωγή της έρευνας σε βάρος του Μαδούρο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για τα οποία τον έχουν κατηγορήσει έξι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, η αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνση της Αϊσάμι από τη θέση της.
Ο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι
Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το 2017 το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του Μαδούρο, Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, στη λίστα των «βαρόνων της κοκαΐνης», με βάση τον λεγόμενο νόμο Kingpin, που ψηφίστηκε το 1999 για να αντιμετωπίσει τη δράση ξένων ατόμων ή οργανώσεων που είναι ύποπτοι για σχέσεις με τη διακίνηση ναρκωτικών (γνωστός και ως «Λίστα Κλίντον»). Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Αϊσάμι ότι «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών διεθνώς». Ειδικότερα, κατηγορείται ότι έχει διευκολύνει την αποστολή μεγάλων φορτίων κοκαΐνης, από αέρα και θάλασσα, από τη Βενεζουέλα και ότι παρείχε προστασία σε άλλους διακινητές.
Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σε βάρος του νέες κυρώσεις, καταγγέλλοντας ότι ο Αϊσάμι παραβίασε τις προηγούμενες κυρώσεις, ταξιδεύοντας μαζί με τον επιχειρηματία Σαμάρκ Χοσέ Λόπες Μπέγιο, που θεωρείται ο αχυράνθρωπός του, με αεροσκάφη που ανεφοδιάστηκαν από αμερικανικές εταιρίες. «Ο Αϊσάμι και ο Λόπες Μπέγιο χρησιμοποίησαν ιδιωτικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν ιδιωτικές συναντήσεις σε διάφορα μέρη στον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ρωσία» ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) υποστηρίζει ότι ο υπουργός του Μαδούρο είχε τον έλεγχο αεροπλάνων που απογειώνονταν από μια αεροπορική βάση στη Βενεζουέλα. «Ενώ κατείχε δημόσια αξιώματα σε αρκετές περιπτώσεις επέβλεψε την αποστολή περισσότερων του ενός τόνου ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα, με τελικό προορισμό το Μεξικό ή τις ΗΠΑ, ή ήταν ο ίδιος ιδιοκτήτης φορτίων ναρκωτικών», αναφέρει η Αρχή. Τον συνδέει επίσης και με το καρτέλ κοκαΐνης του Μεξικού, «Ζέτας», ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως βλέπετε και στο διάγραμμα της OFAC, έχει ταυτοποιήσει 13 επιχειρήσεις που ελέγχονται από τον αχυράνθρωπο του καθεστώτος της Βενεζουέλας, Λόπες Μπέγιο, με παρουσία στις ΗΠΑ, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι αμερικανικές Αρχές, ο επιχειρηματίας κάνει ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που προέρχεται από τη διακίνηση κοκαΐνης.
Ψώνια από τη χώρα μας
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μια άλλη ομάδα ατόμων, που λειτούργησαν ως απεσταλμένοι του Μαδούρο, έφθασαν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα προκειμένου να κλείσουν συμφωνίες για αγορά τροφίμων! Σύμφωνα με πολιτικές πηγές του Καράκας, οι απεσταλμένοι του καθεστώτος παρακολούθησαν μια μεγάλη έκθεση τροφίμων και ποτών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου, με περισσότερους από 1.300 εκθέτες. Το ενδιαφέρον του καθεστώτος επικεντρώνεται στην προμήθεια συγκεκριμένων ειδών τροφίμων, τα οποία μέσω ευρωπαϊκής διόδου και μέσω άλλης χώρας της Λατινικής Αμερικής, θα καταλήξουν στη Βενεζουέλα για να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ που ελέγχουν επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο «Ε.Τ.» τον περασμένο Φεβρουάριο είχε φέρει στη δημοσιότητα φωτογραφίες με ελληνικά ζυμαρικά, τα οποία μοιράζει ο Μαδούρο στον εξαθλιωμένο πληθυσμό, μέσα από το πρόγραμμα CLAP.