Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η 12η Απριλίου είναι και η τελευταία προθεσμία που έχει η Τερέζα Μέι. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ακόμη ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δείξει κάποια ευελιξία στη συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Μπορεί να είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μια τελωνειακή ένωση ή μια ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή, υποστήριξε.
Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, η οποία είχε αναφέρει πως θα επιδιώξει νέα παράταση για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει και η Συμφωνία δεν έχει ακόμη περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Στο μεταξύ, ο Νάιτζελ Άνταμς, υπουργός στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, υπέβαλλε στην πρωθυπουργό την παραίτησή του μετά την ανακοίνωσή της ότι πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο με τον Τζέρεμι Kόρμπιν.
Ο Ουαλός υπουργός άφησε αιχμές για την Μέι δηλώνοντας πως η απόφασή της να πάει σε ένα πιο ήπιο Brexit είναι «σοβαρό σφάλμα». Την κατηγόρησε επίσης ότι νομιμοποιεί τον αρχηγό των Εργατικών εκλιπαρώντας για την βοήθειά του, ώστε να βρεθεί ένα σχέδιο.
Είναι πολύ πιθανόν ο Άνταμς να είναι μόνον η αρχή, αφού και άλλοι υπουργοί αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του μετά την τελευταία στροφή της Μέι.
Following yesterday’s cabinet, this morning I’ve been to Downing Street & resigned my position as UK Govt Minister for Wales & Govt Whip. I’m grateful to the PM for the opportunity to serve as a Minister since 2017 & will continue to serve my constituents from the backbenches. pic.twitter.com/W15xS4cOBP
— Nigel Adams MP (@nadams) 3 Απριλίου 2019
Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης
«Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα την κυβέρνηση ως Υπουργός από το 2017 και παραμένω ένθερμος θαυμαστής του κουράγιου και της στωικότητας κατά την διάρκεια μιας από τις δυσκολότερες κρίσεις που αυτή η χώρα έχει αντιμετωπίσει χώρα για μια γενιά.
Σκιώδης πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ελον Μασκ
Πιστεύω ότι έχουμε δύο μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να φέρουμε εις πέρας το Brexit, το οποίο ψήφισαν οι άνθρωποι. Και πρέπει να αποτρέψουμε την συμφορά μια κυβέρνησης με τον Κόρμπιν.
Δυστυχώς φοβούμαι ότι είμαστε πλέον αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αποτύχουμε και στις δύο.
Υπήρξα πιστός υποστηρικτής της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκες με την Ε.Ε. σε κάθε στάδιο καθώς πιστεύω ότι μια τακτική έξοδος είναι προτιμότερη από το να φύγουμε χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, θεωρώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αντεπεξέλθει με ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία.
Στο συμβούλιο εχθές υπήρξε μια ευκαιρία να αναλάβουμε δράση με μιας.
Ωστόσο, νομιμοποιώντας και απευθυνόμενη στον Τζέρεμι Κόρμπιν για να σε βοηθήσει σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, αντί να σταθείς γενναία, ήταν ένα σοβαρό σφάλμα.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα καταλήξουμε στην τελωνειακή ένωση.
Αυτό δεν είναι το Βrexit που υποσχεθήκαμε στους εκλογείς μας και είναι αντίθετο με τον όρκο που δώσαμε στη διακήρυξή μας.
Δεν έχει κανένα νόημα να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. και να έχουμε μια κατάσταση όπου η εμπορική μας πολιτική και πολλοί από τους νόμους μας αποφασίζονται στις Βρυξέλλες – χωρίς συγκατάθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο.»
Στον αέρα το Brexit: Η Μέι θα ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50
Μετά τις τελευταίες ψηφοφορίες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει εκ νέου παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με σκοπό να συνεργαστεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν για να επιλυθεί το πολιτικό αδιέξοδο.
“Επομένως, θα χρειαστούμε μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50, που θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και θα λήξει όταν περάσουμε μια συμφωνία. Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά”, τόνισε μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ.
“Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία”, συνέχισε.
Η Μέι ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που η συνεργασία με τον Κόρμπιν δεν ευοδώσει, τότε σχεδιάζει να παραθέσει την Βουλή των Κοινοτήτων μια σειρά επιλογών αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Σώματος.
Επίσης χαρακτήρισε ξανά την έξοδο με συμφωνία ως την καλύτερη πιθανή λύση διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις με το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, καθώς οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι είναι μην επαναδιαπραγματεύσιμη.
Τέλος υποστήριξε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι Βρετανοί να μην χρειαστεί να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ορίζοντας ως διορία για το νομοθετικό έργο τις 22 Μαΐου.
«Θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν το υποστήριξαν, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε», δήλωσε από τη μεριά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.