Με 370 υπέρ ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάτι Πίρι, έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την ανεπάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και του «παντοδύναμου» προεδρικού της συστήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νέο τουρκικό σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά να ανασταλούν επίσημα οι τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Η έκθεση που «καίει» την Άγκυρα
Η αναφορά της κ. Πίρι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου.
Σε αυτή γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα: τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, τα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση.
Παράλληλα, η έκθεση καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 μέσων ενημέρωσης και τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων.
Καταδικάζεται επίσης το γεγονός ότι εξακολουθεί να κρατείται ο Selahattin Demirtas, ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, μεταξύ άλλων.
Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά παραμένει, ωστόσο, προσηλωμένο (το ευρ. Κοινοβούλιο) στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία. Αναφορά η οποία επαναλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις.
Η έκθεση ζητεί από την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία για να στηρίξει την τουρκική κοινωνία των πολιτών. Επίσης, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης 1995 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, εφόσον τηρηθούν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.
Υποστηρίζοντας την έκθεση της, η κ. Πίρι επεσήμανε πως «αυτό δεν είναι ένα Κοινοβούλιο που είναι εχθρικό προς την Τουρκία. Όταν ξεκίνησα ως εισηγήτρια, είχαμε μια εντελώς διαφορετική θέση διότι, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα ήταν ήδη προβληματικά στην Τουρκία, πιστεύαμε ότι η ΕΕ έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος κεφαλαίων, για να προσπαθήσει να επηρεάσει θετικά τις δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα. Αυτό δεν συνέβη».