«Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά επίσης των συμμάχων τους, αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις έδρες τους: Αυτή η κυβέρνηση έχει νοθεύσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2017 και εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς», δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του κόμματος.
Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.
Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε καλέσει το Σάββατο σε διαδήλωση η οποία σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και συλλήψεις. Νέες κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση Ράμα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του διαθέτουν 44 βουλευτές (από τους 140) εναντίον των 78 του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα. Μετά από μποϊκοτάρισμα επί έξι μήνες κοινοβουλευτικών συζητήσεων μέσα στο 2018, η παραίτηση των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος φέρνει τη χώρα στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, αστειεύτηκε για «τις απεγνωσμένες απόπειρες» της αντιπολίτευσης.
Η αλβανική πολιτική ζωή έχει σημαδευτεί από λεκτικές βίαιες επιθέσεις, ανταλλαγή προσβολών, κατηγορίες για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ένας βουλευτής της δεξιάς αντιπολίτευσης έριξε με σύριγγα μελάνι στον Ράμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.